Victoria och Daniel i Afghanistan

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har besökt den svensk-finska styrkan på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif

 
Normal text Stor text Extra stor text
Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Bildextra Victoria och Daniel kör stridsvagn och möter svenskarna
Besökte svensk-finska styrkan i Mazar-Sharif

– Man blir oerhört imponerad av det arbete som utförs, säger Victoria enligt ett pressmeddelande från Försvaret.

– Det har varit väldigt givande att på plats få träffa er, sa Victoria till soldaterna.

Enligt Försvaret var nöjet i högsta grad ömsesidigt.

Soldaterna uppskattade mycket att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling besökte dem på söndagen och måndagen.

Inte ofarligt

Victoria och Daniels besök hölls av säkerhetsskäl hemligt för nästan alla i förväg.

– Inte ens de som hämtade dem på militärflygplatsen visste vilka de skulle hämta, säger Henrik Eskilsson, press- och informationsofficer i Afghanistan.

Kronprinsessan och hennes blivande make bodde sedan i en bostadscontainer på Camp Northern Lights, på samma sätt som soldaterna.

Hur farligt var besöket?

– Självklart innebar deras besök förhöjd säkerhet på området. Det är oroligt i södra Afghanistan, men hotbilden har växt här också, säger Eskilsson.

– Men Victoria sa att hon velat åka hit länge och när möjligheten nu dök upp så tackade hon ja direkt.

Körde stridsfordon

Victoria och Daniel fick en ordentlig rundtur på Camp Northern Lights.

På skyttekompaniet fick de information om hur en skyttegrupp arbetar i stridsfordon 90. Victoria passade också på att provköra stridsfordonet.

– Hon klarade det väldigt bra och det var inte så att hon bara körde rakt fram. Hon fick instruktioner via internradiosystemet och körde en ordentlig sväng.

Victora körde stridsfordon 90 till stridfordonsgaraget där hon och Daniel fick se hur några soldater vårdade vagnar och utrustning.

Stämningen blev snabbt informell och paret dröjde sig kvar länge.

– De drack kaffe och pratade med soldaterna som berättade om sina erfarenheter från tiden i Afghanistan, berättar Henrik Eskilsson.

”Vi tänker på er”

Kronprinsessan och Daniel hann också byta några ord med ammunitionsröjarna.

Minor är en av de största farorna för styrkan och röjarna berättade hur de gör för att minimera hotet från de hemmagjorda bomberna.

Victoria ska länge ha velat besöka Afghanistan, skriver Försvaret. Innan hon lämnade lägret skickade hon en hälsning till alla de svenska soldaterna på plats.

– Vi är många som tänker på er och uppskattar arbetet ni utför, det har varit väldigt givande för mig att komma hit och träffa förbandet. Jag önskar er lycka till med arbetet och hoppas ni verkligen känner att ni gör skillnad för människorna i Afghanistan, sa Victoria enligt pressmeddelandet på Försvarsmaktens hemsida.Lämna ett svar