Valet i Afghanistan får godkänt

Presidentvalet i Afghanistan gick generellt sett rätt till. Det anser chefen för EU:s valobservatörer, rapporterar AFP

En afghansk herde passerar en valaffisch med kandidaten Hamid Karzai. Foto: Farzana Wahidy/Scanpix..

Men i vissa delar av landet kan valet dock inte betraktas som fritt på grund av terrorism, menar EU:s observatörsgrupp. Och enligt chefen för EU:s valobservatörer, Philippe Morillon, är det ännu för tidigt att utvärdera valet i Afghanistan. Men han kallade det hela för en framgång.

– Vi kan säga att det är en seger, en seger för det afghanska folket, sade han under en presskonferens i huvudstaden Kabul.

EU:s valobservatörer skrev även i ett uttalande att preliminära siffror visar att valdeltagandet varit ”väsentligt högre in norr och särskilt lågt i söder”.

 

Det bekräftas också av andra oberoende observatörer som uppger att valdeltagandet i södra Afghanistan, speciellt i Kandahar och Helmand, är så lågt som 10-30 procent. I områdena är talibanerna traditionellt starka.

Samtidigt visar siffror från valkommissionen att det ser ut att bli någonstans mellan 40 och 50 procent valdeltagare totalt. Det är mycket sämre än i det förra presidentvalet i Afghanistan då 70 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.

Båda huvudkandidaterna i valet, Hamid Karzai och hans opponent Abdullah Abdullah, utropade sig till segrare efter att vallokalerna stängt. Från Karzais sida hävdade man snabbt att man tagit hem mer än 50 procent av rösterna. Skulle resultatet stämma skulle det inte behövas en andra valomgång.

Men från Abdullah Abdullahs sida hävdade man igår samma sak, dock med en något högre siffra, 63 procent.

Landets valkommission uppger att vinnaren kommer att presenteras den tredje september.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Fakta: Afghanska valet
  • Omkring 254 000 personer var registrerade som valobservatörer, bland dem representanter för presidentkandidaterna, inhemska och utländska organisationer samt medier.
  • EU hade 120 observatörer på plats.
  • Rösträknandet ska vara avslutat den 2 september. Det officiella slutresultatet väntas den 17 september.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3048495Lämna ett svar