Våldet ökar i Afghanistan

I Afghanistan kommer juli att bli den blodigaste månaden hittills för utländska trupper sedan krigets start 2001. Våldet skördar allt fler offer, både militära och civila, samtidigt som den internationella truppnärvaron ökar

Våldet ökar i Afghanistan.

Redan innan juli månad är till ända står det klart att den här månaden blir den hittills blodigaste under de åtta år som utländska trupper varit närvarande i Afghanistan.

Den senaste tidens offensiv mot talibanfästen beräknas ha skördat många liv. Det gäller inte bara amerikaner och britter utan också civila afghaner.

Hittills har sammantaget 185 britter dödats i Afghanistan och det är fler än under kriget i Irak. I Storbritannien diskuteras nu om de egna trupperna är rätt utrustade för uppgiften och hur länge de ska stanna.

I går offentliggjordes också en video med en amerikansk soldat som tagits till fånga av talibanerna. Försvarshögkvarteret Pentagon har bekräftat att det rör sig om en 23-årig soldat, som varit saknad sedan slutet av juni.

Scenen är densamma som så många gånger tidigare, men nu för första gången från Afghanistan: en amerikan under fångenskap framför kameran med dödsångest säger att USA inte har där att göra.

USA:s försvarsminister Robert Gates kommenterade i går i en tidningsartikel läget.

Han sa att efter Irak är trupperna, liksom det amerikanska folket, trötta på krig. Och för att slippa höra att kriget mot talibanerna inte går att vinna, måste de internationella trupperna senast nästa sommar ha slagit ned motståndet, sa Robert Gates.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2978503Lämna ett svar