Våg av tonårspojkar som flyr från Afghanistan till Sverige

Fyrtiofem ensamkommande minderåriga har kommit till Malmö och sökt asyl de senaste två veckorna. Det är en kraftig ökning och bristen på kommunplatser är akut. Omkring 250 minderåriga väntar på att någon kommun ska vara villig att ta emot dem

Strömmen av ensamma tonårspojkar som beger sig ut på farliga smugglarresor mot Europa ökar. De allra flesta har flytt från Afghanistan och Somalia. Förra veckan kom sammanlagt 64 minderåriga till Sverige, vilket är rekord, enligt Migrationsverket.

Många tar sig till Sverige med tåg eller bil över Öresundsbron till Malmö. På två veckor har sammanlagt 45 anlänt till Malmö, nästan alla afghanska tonårspojkar som riskerat livet på resor som tagit uppemot ett år.

För sju månader sedan började trettonårige Mehdi Heidari resan från sin hemby i den afghanska provinsen Ghazni. Det var hans mamma och släktingar som skickade i väg honom.

– Min pappa mördades av talibanerna. Han var chaufför åt västerlänningar i fina kläder, sådana som ni har på er, berättar han för DN.

 – Talibanerna försöker värva alla pojkar till sina skolor. De erbjuder mat och tak över huvudet. Vägrar man blir de våldsamma. Mig slog de med en hammare över fingrarna, säger Mehdi Heidari och visar upp ett skadat finger.

De var ett gäng pojkar som tillsammans med en smugglare vandrat genom Afghanistan över gränsen till Iran. Hårdast var vandringarna på bergsvägarna vidare till Turkiet. Från Turkiet åkte han gummibåt till en grekisk ö – han vet inte vad den hette. De grekiska myndigheterna låste in honom i fem dagar. Sedan bodde han i flera månader tillsammans med hundratals andra afghaner i en kåkstad i Patras innan han lyckades gömma sig på en lastbil.

På transitboendet i Västra hamnen bor även Hassan Shirzai, som bodde två år i Iran och jobbade svart på ett bygge innan han begav sig mot Europa. Även han tog stora risker för att komma ombord på en lastbil i den grekiska hamnstaden Patras.

– Hur många gånger som helst försökte jag hoppa på lastbilar. Vi stod och väntade vid bensinmackar och i rondeller. Om det gick hoppade vi på utan att veta vart lastbilen var på väg. När chaufförerna upptäckte oss slog de oss, säger han.

Att oroligheterna i Afghanistan trappats upp är ett skäl till det ökande antalet tonårspojkar som nu tar sig till Europa, menar FN:s flyktingkommissariat, UNHCR.

– Många av dem söker inte ens asyl utan lever utanför samhället. Därför vet vi inte exakt hur många de är, säger Hanne Mathiesen, presschef vid UNHCR.

Pakistan och Iran, som tagit emot miljontals afghaner, skickar sedan ett par år tillbaka flyktingarna till Afghanistan. Av de tonåringar som söker sig till Europa har många tidigare levt ensamma eller med sina familjer i något av grannländerna.

Just nu är det omkring 250 minderåriga i hela Sverige som tvingas bo kvar i tillfälliga transitboenden i väntan på att någon kommun ska vara villig att ta emot dem. Bara i Malmö väntar 84 ungdomar.

– Omkring hälften av dem har väntat i mer än fyra månader. Det är olyckligt eftersom de inte får börja skolan. De mår psykiskt väldigt dåligt. Självskadebeteendet ökar bland dem som får vänta, säger Marie Djurfeldt, sektionschef för transitboendet i Västra hamnen i Malmö.

Av Sveriges 290 kommuner har endast 100 tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingbarn. Migrationsverkets chef Dan Eliasson och migrationsminister Tobias Billström har uppmanat kommunerna att ta ett större ansvar.

– Anständigheten kräver att fler kommuner tecknar ett avtal för att hjälpa de mest utsatta. Kommunerna säger att de saknar kompetens. Men de här ungarna är inte från Mars. Deras problem skiljer sig inte från dem som andra tonåringar kan behöva hjälp med, säger Dan Eliasson.

Till Norge kom 812 ensamkommande minderåriga från Afghanistan första halvåret i år. Det är fler än under hela förra året.
 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vag-av-tonarspojkar-som-flyr-fran-afghanistan-till-sverige-1.920124 Lämna ett svar