USA:s bistånd till Afghanistan kritiseras

Biståndet till södra och sydöstra Afghanistan har lett till korruption och instabilitet, det säger den amerikanska Afghanistanexperten Andrew Wilder, forskare på Feinstein International Center på Tufts-universitetet i USA

Han dömer ut den amerikanska strategin, som enligt honom går ut på att biståndspengar ska göra afghanerna välvilligt inställda till utländsk militär i landet och till den afghanska regeringen.

– Det finns inga bevis för att man kan köpa afghanernas hjärtan genom biståndsinsatser, säger Afghanistanexperten Andrew Wilder.

Hans forskning har snarare visat på motsatsen.

– När man satsar mycket pengar på kort tid till osäkra områden bidrar det till utbredd korruption och korruptionen i sin tur förminskar regeringens legitimitet och bidrar till instabilitet, säger Andrew Wilder.

Hans forskarteam har intervjuat cirka 400 afghaner. Deras slutsats är att afghanerna ofta är negativt inställda till biståndet.

Svaren de fick var att biståndet ger otillräckliga resultat, vissa folkgrupper favoriseras, och att biståndspengar går till vänner och familj till president Karzai.

Framöver måste de som donerar pengar till Afghanistan se till att deras pengar inte bidrar till korruption, säger Andrew Wilder.

– Donerade pengar bidrar till korruption, och de som donerar pengar måste anstränga sig så att pengarna investeras med ansvar, annars förtjänar de samma kritik som Afghanistans regering har fått angående korruption, säger Andrew Wilder.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3399307Lämna ett svar