USA varnar för afghanskt motstånd

USA:s ÖB varnar för hårt motstånd från talibanerna i Afghanistan 

Talibanerna har blivit mera våldsamma och bättre organiserade. Det innebär att en ”mycket svår kamp” förestår, sade amiral Michael Mullen på torsdagen till BBC:s arabiska tv-kanal

– Det närmaste året, eller 18 månaderna, måste vi se till att vända på utvecklingen. Våldet har ökat och säkerheten minskat för det afghanska folket. De är nu mycket mer osäkra på sin framtid, sade Mullen, som intervjuades på Bagrambasen utanför Kabul.

Den senaste fasen i det afghanska kriget, den omskrivna offensiven i sydprovinsen Helmand, har bara börjat enligt Mullen. Där rycker 4 000 amerikanska marinkårssoldater tillsammans med brittiska och afghanska soldater fram för att inta farliga rebellfästen i Helmand.

Idén med offensiven är att dra ner på den hårt kritiserade flygbombningen, som dödade många civila afghaner, och i stället operera på marken.
Mullen sade att det är det afghanska folket själv som slutligt måste slå ner talibanerna.

– Folk frågar mig: Hur lång tid ska det här ta? Jag kan bara svara: jag vet inte.

– Jag vet att det gradvis har blivit värre de senaste tre – tre och ett halvt åren. Och talibanerna har blivit mycket bättre, de är mycket mera våldsamma, mycket mer organiserade.

Mullen sade också att han är övertygad om att det nu finns tillräckliga resurser i Helmand för att hålla de områden som tas från rebellerna. Men förlusterna har ökat de senaste veckorna.

Det uttalade syftet med offensiven är att säkra provinsen så att afghanerna ska kunna rösta i valet den 20 augusti.

Afghanistan

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-varnar-for-afghanskt-motstand-1.912519Lämna ett svar