USA sparkar högsta befälet

Det krävs nytänkande för att besegra talibanerna. Därför avskedar president Obama chefen för de amerikanska styrkorna i Afghanistan

Uppdaterad: 2009-05-12 17:05

USA:s försvarsminister Robert Gates och general David McKiernan i Afghanistan.

Bild: Jason Reed

USA:s försvarsminister Robert Gates och general David McKiernan i

 
Beslutet bekräftades i måndags kväll av USA:s försvarsminister Robert Gates.

– Vi har en ny linje som vår nye president har stakat ut. Vi har en ny strategi, ett nytt uppdrag och en ny ambassadör. Jag tror att det även behövs en ny militär ledning, sade Robert Gates.

General McKiernan ledde invasionen av Irak 2003. Han blev för ett år sedan högste befälhavare i Afghanistan både för de 45 000 amerikanska soldaterna och för de 32 000 soldaterna i den Nato-ledda styrkan Isaf.

Han tvingas nu att lämna befälet efter elva månader på sin post, trots att han var utnämnd för en period på mellan 18 och 24 månader. Skälet till att han får sparken är enligt BBC att han är alltför konventionell i sin syn på hur en okonventionell motståndare ska bekämpas.

McKiernan är dessutom illa sedd av många afghaner. Under hans tid som befälhavare har amerikanskt flyg flera gånger dödat mängder av civila. För en vecka sedan angreps två byar i västra Afghanistan under strider mot talibaner och enligt afghanska myndigheter dödades över 130 bybor.

Framåt för talibanerna
Men när försvarsministern vid en presskonferens fick frågan om det var något särskilt fel som McKiernan begått svarade han: ”Inget gick fel och det var ingenting särskilt.”
– Men, tillade han, vi kan och måste göra bättre ifrån oss.

Gates bad i måndags kongressen att snarast möjligt godkänna utnämningen av general Stanley McChrystal som ny chef.

McChrystal har länge argumenterat för att USA ska använda metoder som är mer lämpade att bekämpa gerillaförband än arméns traditionella krigföring.

Sedan talibanerna, som störtades från makten senhösten 2001, tog upp motståndet mot de utländska styrkorna har de gjort ständiga framsteg.

I höstas, innan den stränga vintern dämpade stridslusten, fanns stridande talibanska förband i två tredjedelar av landets provinser. De har också skickligt utnyttjat amerikanska misstag under kriget – som bombningar av civila – i sin propaganda. Bland afghaner betraktas de i dag som motståndskämpar snarare än som forna tyranner.

Hemliga specialförband
USA förbereder just nu att skicka ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan, varav många ska ägna sig åt att utbilda den afghanska armén. Det är i linje med president Barack Obamas strategi: Afghanska styrkor ska ta ett ökat militärt ansvar i kombination med amerikanska insatser som ”vinner afghanernas hjärtan” genom att förbättra deras ekonomi.

Ett skäl till utnämningen av general McChrystal kan vara hans bakgrund som chef för de topphemliga specialförband i Irak som bland annat grep Saddam Hussein och dödade al-Qaidas ledare i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Amerikanska förband av liknande typ har sedan i somras gjort räder över gränsen in i Pakistan i sökandet efter talibanernas och al-Qaidas baser.
– De går in och ut ur Afghanistan lite som de vill, sade i söndags general David Petraeus, chef för det amerikanska försvarets centralkommando och som nu blir McChrystals närmaste överordnade

 
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=494654


Lämna ett svar