USA skyller civila dödsoffer på talibaner

06:43 söndag 10 maj 2009
USA vill inte ta ansvar för de civila som dödades i en flygattack i västra Afghanistan i veckan som gick. Den USA-ledda koalitionen hävdar att anledningen till att civila omkom var att talibanska krigare höll dem som civila sköldar| söndag 10 maj 2009

Bybor visar spår efter anfallet. Foto: Scanpix.

Den afghanska regeringen kräver nu att USA upphör med flygattacker.

Exakt hur många civila som dödades i striderna mellan den USA-ledda koalitionen i Afghanistan och talibanerna i den västliga provinsen Farah tidigt i förra veckan råder det delade meningar om.

Den afghanske presidenten Hamid Kharzai hävdar att det var minst 130, medan amerikanska representanter menar att den siffran är kraftigt överdriven.

USA medger i en gemensam utredning med afghansk militär att civila offer skördats men att det förmodligen blir omöjligt att fastställa exakta hur många eftersom många av offren redan var begravda när amerikanska utredare kom till platsen.

USA hävdar också att det är talibanerna som bär skulden för att civila dog eftersom de enligt ett amerikanskt uttalande ska ha använt civila afghaner som mänskliga sköldar under striderna.

Bland annat anklagar USA talibanerna för att ha tvingat in civila i hus i två byar som de visste att koalitionen skulle kunna komma att attackera. USA baserar bland annat sin uppfattning på vad afghanska civila ska ha sagt till lokala läkare.

Men de afghanska myndigheterna köper inte den amerikanska uppfattningen om att civila skulle ha använts som mänskliga sköldar och säger att deras utredning av händelsen inte är klar ännu.

Om den afghanska uppfattningen om antalet döda civila stämmer så är det den blodigaste attacken från den USA-ledda koalitionen hittills.

Både FN och människorättsorganisationen Human Rights Watch riktade skarp kritik mot USA och koalitionen och den afghanske presidenten Hamid Karzai krävde i en intervju i tv-kanalen CNN att de amerikanska flygräderna mot afghanska byar i jakten på talibaner, måste upphöra.

Omkomna civila har under lång tid nu varit en av orsakerna till störningar i relationerna mellan den amerikanska och afghanska regeringen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2009-05-10&Artikel=2824464

.


Lämna ett svar