USA skickar fler soldater till Afghanistan

USA ska skicka ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan som förstärkning. Det har president Obama tillkännagivit, som hans första stora utrikespolitiska beslut.

”Ökningen är nödvändig för att stabilisera situationen i Afghanistan som håller på att försämras”, säger Obama i ett skriftligt uttalande i samband med att han undertecknade ordern.

I de trupper som nu ska skickas till Afghanistan ingår bland annat en armébrigad och en marinkårsbrigad. De kommer att placeras i landets södra och östra delar där det är som mest oroligt. De första förstärkningsförbanden kommer att anlända till våren.

Obamas beslut är i och för sig inte överraskande, hela valkampanjen talade han om att USA måste satsa mer på kriget i Afghanistan samtidigt som man börjar dra sig tillbaka från Irak.

Läckor från Vita Huset har talat om att de amerikanska trupperna nästan ska fördubblas från cirka 30 000 till 60 000 soldater. Så Obamas beslut nu är sannolikt bara första steget. USA försöker också få andra länder att skicka mer trupp till Afghanistan.

Läget där håller på att bli allt svårare, talibanerna och deras allierade kommer tillbaka på bred front och antalet dödsoffer i stridshandlingar ökade starkt förra året, och inte minst inom civilbefolkningen.

Få tror att enbart fler soldater kommer att lösa situationen, inom Obama-administrationen har man inlett en totalanalys av situationen i Afghanistan som kan leda till en förändrad strategi.

Men första beslutet blev alltså en eskalering, att skicka fler amerikanska soldater.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2642721Lämna ett svar