USA-general vill öka trupper i Afghanistan

USA:s högsta befälhavare i Afghanistan Stanley McChrystal kräver större resurser. I en rapport varnar han för att utan fler trupper hotar ett totalt misslyckande i Afghanistan

General Stanley McChrystal, högste amerikanske befälhavare i Afghanistan. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix.

Uppdaterad: 16:35

Det behövs fler soldater till Afghanistan inom det kommande året annars riskerar insatsen att misslyckas. Den varningen kommer från den amerikanske överbefälhavaren Stanley McChrystal.

I en skarpt formulerad rapport som citeras av Washington Post hävdar McChrystal att små resurser och för dåliga kunskaper hotar att fälla insatsen.

Han kritiserar de egna Nato-ledda styrkorna för fel strategi, för att man inte fokuserar tillräckligt på att skydda den afghanska civilbefolkningen.

Rapporten är inte offentlig, men enligt Washington Post skickades den till försvarsdepartementet Pentagon i slutet av augusti.

McChrystal, som tog över som överbefälhavare i maj, väntas nu begära en kraftig truppförstärkning utöver den som redan är planerad.

Bara sedan i maj har 30 000 soldater skickats till Afghanistan och enligt nuvarande planer kommer USA ha 68 000 soldater på plats i slutet av året.

President Obama har hittills sagt att något beslut om truppförstärkning inte är nära förestående, men den senaste rapporten sätter press på honom att agera.

Samtidigt växer kritiken i USA mot kriget. Flera opinionsmätningar visar att stödet för krigsinsatsen i Afghanistan fortsätter att minska.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3114501Lämna ett svar