USA-flyg orsakade massakern i Afghanistan

Preliminär utredning slår fast att många civila dödades av amerikanska bomber

Publicerat i dag. 11:35

Foto: Abdul Malek/AP Afghansk pojke skadad i flyganfallet.

 

Det var amerikanska flygangrepp som orsakade uppemot 150 civilpersoners död i Farah-provinsen i västra Afghanistan tidigare i veckan.

Det konstaterar en preliminär amerikansk internutredning som ska presenteras i den afghanska huvudstaden Kabul senare på fredagen.

Därmed tillbakavisas amerikanska militärrapporter som de senaste dagarna har hävdat att det var talibankrigare som mördade de civila byborna med handgranater för att därefter dra på sig amerikanska bombningar och skylla massakern på dem.

– Vi försöker bevisa att det inte var vårt stridsflyg som orsakade dessa civila dödsfall. Spåren av flygbombning skulle se annorlunda än de vi funnit, som snarare liknar vad som skulle hänt om rum i bostadshus hade fyllts av granater, hävdade exempelvis på torsdagen överste Gregory Julian, chefstalesman för de amerikanska stridskrafterna i Afghanistan.

Enligt den interna utredningen hade USA-stridsflygplan identifierat områden där talibangerillan sköt mot amerikanska och afghanska trupper. Men utredningen medger samtidigt att civila uppehöll sig i dessa områden.

Hur många civila som dödades kommer kanske för alltid att vara oklart. Lokala afghanska myndigheter uppger att det kan ha rört sig om cirka 150 personer, huvudsakligen kvinnor och barn.

Internationella Rödakorskommittén sade tidigare i veckan att det handlar om flera dussin personer. Samtidigt påpekar man att alla kroppar sannolikt inte har påträffats till följd av den muslimska seden att omedelbart begrava sina döda.

På fredagsförmiddagen överlämnade lokala bybor listor med namnen på 147 dödade till myndigheterna i Farahprovinsen. Från en by rapporterades 90 namn och från en annan 57.

Militärtalesmannen Gregory Julien hävdade dock att sådana dödstal var kraftigt överdrivna men han ville inte själv uppge någon siffra.

Om siffrorna stämmer är massakern den sannolikt största förlusten av civila liv i Afghanistan sedan USA störtade talibanregimen hösten 2001 efter 11 september-attentatet.

Sedan massakern inträffade har våldsamma demonstrationer ägt rum i Farahprovinsen. Myndighetsbyggnader har attackerats och rasande människor kastade sten mot poliser.

”Död åt Amerika, död åt inkräktarna”, skanderade folkmassor som också uttryckte krav att amerikanska styrkor helt ska lämna Afghanistan.

Massakern har lagt sordin på det toppmöte som hållits mellan president Barack Obama och Afghanistans president Hamid Karza och Pakistans president Asif Ali Zardari under onsdagen och torsdagen.

 Lämna ett svar