USA erkänner felgrepp bakom Afghanmassaker

Publicerat i dag. 11:21

En militär utredning har dragit slutsatsen att amerikanska stridspiloter gjorde sig skyldiga till allvarliga övergrepp när man bombade en afghansk by med uppemot 140 civila dödsoffer som följd

Amerikanska stridspiloter bröt mot militära riktlinjer när de den 4 maj gjorde upprepade bombangrepp mot en by i västra Afghanistan så att många dussin, kanske uppemot 140, civila miste livet. Flertalet av de dödade var kvinnor och barn.

Det framgår av en intern militär utredning som i dag refereras i bland annat New York Times.

”Amerikansk militär personal gjorde allvarliga missgrepp när de genomförde en del av flygangreppen i västra Afghanistan den 4 maj som dödade dussintals afghanska civila”, heter det i rapporten. Angreppen uppges ha pågått under mer än sju timmar.

Den afghanska regeringen har efter egna efterforskningar dragit slutsatsen att cirka 140 civila dödades under attackerna. Enlilgt en tidigare preliminär amerikansk utredning dödades mellan 20 och 30 civila. Internationella Rödakorskommittén har uppskattat antalet civila dödsoffer till flera dussin.

Den nya militära utredningen hävdar, liksom tidigare inblandade militära befäl i Afghanistan, att talibanska gerillakrigare hade tagit skydd i byn och använt de civila invånarna som mänskliga sköldar. Detta ska ha skett efter att talibanerna dödat tre lokala regeringstjänstemän och afghanska styrkor var på jakt efter dem.

När de afghanska regeringsstyrkorna bad om amerikanskt flygunderstöd angrep fyra bombplan vad piloterna trodde var talibanska mål i byn. Enligt utredningen hade de i åtskilliga fall inte försäkrat sig om att civila inte kom emellan. Det är detta som utgör de ”allvarliga missgrepp” och brott mot de riktlinjer som amerikanska militären själva har utarbetat.

Även den blivande amerikanske befälhavaren i Afghanistan, general Stanley McCrystal, medgav i samma veva att militära övergrepp mot civila under jakten på talibaner har blivit oacceptabla, uppger BBC.

– Om våra ansträngningar att besegra upprorsstyrkorna skapar folkligt hat så blir varje seger ihålig och omöjlig att upprätthålla. Det är den springande punkten, sade general McCrystal inför senatens försvarsutskott på tisdagskvällen.

Antalet dödade civila i Afghanistan ökade 2008 med 40 procent jämfört med föregående år och uppgick till minst 2.118 personer

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-erkanner-felgrepp-bakom-afghanmassaker-1.882670.Lämna ett svar