UNHCR ger utvisad flyktingstatus

Efter Ekots uppgifter om att 24 kristna irakier som har tvångsutvisats från Sverige nu befinner sig på flykt igen, har FN:s flyktingorgan i Turkiet identifierat en kristen irakier som har utvisats från Sverige. UNHCR i Ankara har, till skillnad från Sverige, ansett att mannen har rätt till skydd och gett honom flyktingstatus

 

Vem är flykting?

En flykting är en person ”som flytt sitt land med anledning av en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, som befinner sig utanför det land, vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet.”

Källa: Genèvekonventionen

– Jag känner än så länge bara till en person som har registrerat sig vid vårt kontor i Turkiet, som var i Sverige och som uppenbarligen utvisats från Sverige. Som jag förstår det så har personen beviljats flyktingstatus under vårt mandat, säger Hans ten Feld, chef på UNHCR i Stockholm.

 

FN:s flyktingorgan gör en helt annan bedömning än de svenska migrationsmyndigheterna av skyddsbehovet för asylsökande irakier.

– Jag är inte förvånad att vi kommer till två olika slutsatser. Det är olyckligt, men så är det. Vi vet att Migrationsverket och de svenska Migrationsdomstolarna gör en annan bedömning av läget i Irak och konsekvenserna av det i form av skyddsbehov och flyktingstatus, säger Hans ten Feld.

Utsatta minoriteter i Irak

Läs mer:
Bagdad tur och retur (Konflikt 15 maj)

Ett säkert återvändande? (Konflikt 23 maj)

Kristna står inför ny våldsvåg (UNHCR)

Kyrkor i Bagdad bombade (Reuters)

Svåra tider för Iraks kristna (CBS News)

 

Ekot har följt 25 kristna irakier som tvångsutvisats från Sverige till Irak, alla utom en befinner sig nu på flykt i grannländerna, och har eller ska registrera sig för skydd hos FN.

Bara 30-årige Jabil är kvar i Irak, och gömmer sig i Mosul.

I Istanbul har vi träffat sju av de tvångsutvisade som Ekot följt, men ingen av dem är den person som FN nu har gett skydd enligt flyktingkonventionen. Familjen Younán väntar fortfarande på att få komma på intervju. 

Kris Pollet på ECRE, paraplyorganet för ett 70-tal människorrätts- och flyktingorganisationer i Europa, är kritisk mot den svenska regeringens migrationspolicy.

Han anser att den är dubbeltydig i att å ena sidan utvisa särskilt utsatta grupper till Irak, och å andra sidan försöka få fler länder inom EU att ta emot fler kvotflyktingar från Iraks grannländer.

– Vi är mycket oroade över de tvetydiga signaler som Sverige sänder ut här, och jag anser att det är nödvändigt att Sveriges regering bestämmer sig, den kan inte säga en sak i Bryssel och sen göra motsatsen på nationell nivå. Det är ju självklart, säger Kris Pollet.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3022415



Lämna ett svar