Unga bortgifta utan att veta om det

Måndag 01 juni 2009 17:47
Nästan 70 000 svenskar mellan 16 och 25 säger att de inte får bestämma själva vem de ska gifta sig med. Det säger Ungdomsstyrelsen, som i dag lämnade över en rapport till regeringen
 

”Här behövs åtgärder,” säger Per Nilsson på Ungdomsstyrelsen.

Ungdomsstyrelsen föreslår att det ska vara olagligt att tvinga någon till äktenskap, och att det ska bli möjligt att åtala och straffa den som tvingar någon att gifta sig. De vill också att den dispens man kan få i dag om man vill gifta sig innan man fyllt 18 år ska tas bort.

– Barn ska inte gifta sig. De ska vara barn, säger Per Nilsson.

Ungdomsstyrelsen vill också förbjuda så kallade ”fullmaktsäktenskap”, som innebär att den som gifter sig inte behöver vara med vid vigseln, utan kan skicka ett ombud.

– Problemet är att någon faktiskt kan var gift utan att man själv vet om det.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni är överraskad över rapporten, och tänker försöka genomföra åtminstone en del av förslagen.

– För mig är ju den här rapporten ett grovt avslöjande om att barns och ungdomars rättigheter inte alltid är så bra som vi påstår att de är. Jag kan inte förstå att det är tillåtet att gifta bort någon i deras frånvaro. Jag kan inte förstå att jag lever i ett land som tillåter den typen av äktenskap.

Nyamko Sabuni vill genomföra samma ändringar som Ungdomsstyrelsen lyft fram, men hon kan inte lova när. Frågorna behöver utredas först.

– Om vi tittar på fullmaktsäktenskap så skulle jag redan nästa vecka vilja säga att det inte ska vara tillåtet, men jag vet inte hur mycket arbete som krävs för att lagarna ska kunna ändras.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=1646&Artikel=2874303

 Lämna ett svar