Tyska soldater i Afghanistan kan bli fler

Tysklands regering vill skicka mer trupper till Afghanistan. Men styrkan ska omdisponeras, så att fler soldater utbildar afghanska trupper

Tyskland ska också satsa mer pengar på civil uppbyggnad i Afghanistan, enligt en ny tysk strategi som förbundskansler Angela Merkel har presenterat.

Något slutdatum för insatsen i Afghanistan sätter inte den tyska regeringen.

– Vi nämner inget datum, men vi stöder den afghanska regeringens mål att de själva ska kunna ta över 2014, säger Angela Merkel.

Den tyska truppen ska ökas ut, från i dag 4 500 soldater, med ytterligare 850, är regeringens förslag. Samtidigt ska uppgifterna förändras.

Fler soldater ska frigöras för utbildning av afghanska soldater. Fler ska också skydda civilbefolkningen. Tyskland har också ambitionen att skicka fler polisutbildare till Afghanistan. Dessutom kommer Tyskland att fördubbla sitt civila utvecklingsstöd.

Angela Merkel sa att de här förslagen samordnats med de skandinaviska länderna, som liksom tyskarna är stationerade i norra Afghanistan. Hon sa också att samarbetet med den afghanska regeringen nu fått en ny kvalitet och att det kommer att visa sig på den kommande Londonkonferensen.

Först efter Londonkonferensen kommer tyskarna att fatta besluten om den nya strategin i Afghanistan. Regeringens ambition är att få med också oppositionen på sin linje. Det var de, på sin tid, Socialdemokrater och Gröna, när de regerade ihop, som först skickade tyska trupper till Afghanistan.

Socialdemokraterna har med sin nya partiledning börjat vackla i sitt stöd till Afghanistaninsatsen. Partiledningen har krävt ett tyskt tillbakadragande 2015.

Ett förslag som kommer upp på konferensen i London möter skepsis här i Tyskland, nämligen att talibaner med pengar ska lockas att lägga ned sina vapen. Många i den tyska debatten har avfärdat det som omöjligt att kontrollera. Men förslaget finns med också i Merkel-regeringens nya Afghanistanstrategi.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3397884Lämna ett svar