Två svenskar dödade i Afghanistan

Två svenska officerare dödades och en svensk soldat skadades när de besköts under patrullering på söndagen i Afghanistan. De döda och skadade ingick i ett skyttekompani ur den svenska Afghanistanstyrkan FS18

Det var strax efter klockan 11 svensk tid, 14.30 lokal tid, som de svenska soldaterna befann sig på en sampatrullering med afghanska säkerhetsstyrkor. Soldaterna patrullerade till fots i ett område väster om Mazar-i-Sharif då de besköts med finkalibrig eld. Två svenska officerare, en kapten och en löjtnant, stupade liksom en lokalanställd tolk. Ytterligare en svensk kontraktsanställd soldat skadades av en kula i ena foten.

Den skadade fördes med helikopter till det tyska militärsjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif. En transport på omkring 35 kilometer från platsen där svenskarna anfölls. Enligt försvaret fick soldaten först snabbt vård direkt på platsen av personal i en fältambulans.

Vet ni hur snabbt den skadade soldaten kom fram till fältsjukhuset?

– Vi vet inte det ännu men håller på att undersöka det, säger Torbjörn F Gustafsson på Försvarsmaktens presstjänst till DN.se.

Svenskarna befann sig under patrull till fots när de besköts med finkalibrig eld från automatvapen eller pistoler. Vem som anföll är ännu inte klart, inte heller hur många som anföll.

Samtliga anhöriga är ännu inte underrättade berättade ÖB Sverker Göranson under en presskonferens strax efter klockan 18:.

– Det är en tung dag i dag. Det är i sådana här stunder som mina och våra tankar går till anhöriga, till familjer som har förlorat sina söner, flickvänner som har förlorat sin älskade och kamrater som har förlorat sina kollegor. Det är oerhört tungt men då gäller det också att vi samlas än mer för att ta steget framåt, sa ÖB Sverker Göranson.

Enligt försvaret kommer en undersökningskommission nu att tillsättas. En normal åtgärd enligt ÖB Sverker Göranson.

Attacken mot svenskarna var den senaste i en rad attacker den senaste veckan. I tisdags utsattes svenska soldater för vägbomber och finkalibrig eld vid byn Qush Teppa i det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan.Lämna ett svar