Två svenska officerare dödade i Afghanistan

Två svenska soldater dödades och en skadades i dag när deras patrull besköts väster om Mazar-i-Sharif i Afghanistan, uppger Försvarsmakten

Händelsen inträffade enligt överbefälhavaren Sverker Göransson vid klockan 14.33 lokal tid, 11.03 svensk tid.

-En svensk fotpatrull utsattes för eldgivning som skadade fyra av de våra så allvarligt att tre av dem avled av sina skador och en av dem fortfarande är skadad, sade Göransson på en presskonferens på söndagen.

Den tredje som avled var en lokalanställd tolk.

Enligt generalmajor Berndt Grundvik, som är arméinspektör, sköts den skadade i foten. Hur pass allvarlig skadan är kommenterade han inte under presskonferensen.

Finkalibrig eld
Berndt Grundvik förklarade även att det svenska skyttekompaniet, som befann sig på sampatrull med afghanska styrkor, besköts med finkalibrig eld.

-Någon har skjutit med någon form av pistol eller automatvapen, sade Grundvik.

Hur många gärningsmän det kan ha rört sig om, eller vilka de var, fanns det inga uppgifter om.

Under söndagskvällen jobbade Försvarsmakten fortfarande med att informera familjerna till de avlidna och den skadade. Enligt tidigare uppgifter från Torbjörn Gustafsson, informatör vid Försvarsmakten är de avlidna en 28-årig kapten och en 31-årig löjtnant.

I patrullen ingick en fältambulans som mycket snabbt kunde vårda de sårade innan de fördes till det tyska fältsjukhuset i Marmal utanför Mazar-i-Sharif. De döda ska nu föras hem till Sverige.

Oroligt område
Överfallet inträffade enligt Försvarsmakten cirka 35 kilometer väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. I området genomförde svenska och finländska soldater ett narkotikatillslag i veckan, där fyra personer greps och 70 kilo narkotika beslagtogs, liksom sprängämnen.

-Det är i samma område, säger Torbjörn Gustafsson.

Det är också i samma område som en lokalanställd afghansk tolk dödades i ett bombattentat i november, då också fem svenska soldater skadades.

Isaf-styrkor tillsammans med afghanska enheter ur armén och säkerhetsstyrkorna besvarade elden, men Försvarsmakten har ingen uppfattning om den eldgivningens verkan.

Första dödsfallen sedan 2005
För fyra och ett halvt år sedan, i november 2005, dog två operatörer i den särskilda skyddsgruppen i Afghanistan. De dödades i samband med ett bombattentat.

Sammanlagt har de senaste decennierna 14 svenska soldater stupat i strid, inklusive de två personer som dödades i dag.

När det gäller dagens dödsfall så pågår fortfarande underrättandet av de anhöriga.

Rapport/TT

http://svt.se/2.22620/1.1879266/tva_svenska_officerare_dodade_i_afghanistan&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29Lämna ett svar