Tjänsteman lurade flykting – fick böter

En före detta tjänsteman på Migrationsverket dömdes på onsdagen av Solna tingsrätt för bedrägeri och dataintrång. Han fick villkorlig dom och böter

Den 53-årige tjänstemannen tog emot 40 000 kronor av en asylsökande afghan med löfte om att ordna ett permanent uppehållstillstånd. Då arbetade han fortfarande vid verket.

Sedan åtal väckts mot honom avskedades han emellertid för att han olovligen gjort dataslagningar i enskilda personers ärenden. Också i ärenden som inte fanns på hans egen enhet.

Den före detta tjänstemannen erkände att han gjort tusentals slagningar och att han inte visste att det var emot Migrationsverkets reglemente. Däremot förnekade han att de 40 000 kronor han tagit emot av afghanen var betalning för ett uppehållstillstånd.

Den asylsökande spelade på sin mobiltelefon in de tre tillfällen pengarna räknades upp och skickade inspelningarna till Migrationsverket när han förstod att han var lurad.

Tjänstemannen har lämnat olika uppgifter om vad som utspelar sig på banden där man hör att något räknas upp.

– Tusenlappar och hundralappar, har den afghanske mannen sagt.

– Ris, narkotika eller hyrespengar, är 53-åringens olika versioner.

Solna tingsrätt menar att afghanen är den mest trovärdige och att den före detta tjänstemannen är ”föga trovärdig”.

Rätten dömer ut skadestånd till afghanen på samma belopp som han betalat för det uppehållstillstånd han aldrig fick, alltså 40.000 kronor.

Eftersom tjänstemannen inte är dömd tidigare får han villkorlig dom utöver att han ska betala skadestånd. Den afghanske mannens advokat Thomas Bodström säger till DN att han tänker överklaga domen.Lämna ett svar