Talibaner ska bjudas in till rådsmöte

En stor Afghanistankonferens hölls på torsdagen i London. I ett förslag till slutdokument sägs att afghanska styrkor kan ta kontroll över vissa provinser om ett år. Vid konferensen sades också att talibaner ska bjudas in till ett nationellt rådsmöte. Samtidigt som konferensen pågick sköt Isafsoldater ihjäl en religiös ledare i Kabul

Samtidigt som Afghanistans president Hamid Karzai och en rad andra ledare satt i London och diskuterade hur förtroendet för de afghanska och internationella styrkorna ska höjas, sköt soldater ur Isaf-styrkan ihjäl en religiös ledare i centrala Kabul.

Mohammad Younus, som var imam i en moské i centrala Kabul, satt i en bil som besköts från en fordonskolonn från den internationella Isafstyrkan.

I ett förslag till slutdokument från konferensen sägs det enligt AFP bland annat att afghanska styrkor ska ta kontroll över säkerheten i landet ”så snart som möjligt”. En del provinser kan eventuellt ställas under lokal militär kontroll mot slutet av detta år eller början av 2011.

I en intervju i början av konferensen varnade dock president Karzai för att hans land kommer att behöva västvärldens hjälp i uppemot 15 år

En omfattande utredning ska göras av korruptionen i Afghanistan, dess omfattning och utbredning. Till det arbetet ska utomstående experter bjudas in inom tre månader, sägs det också i slutdokumentet.

– Att bekämpa korruptionen kommer att bli en nyckeluppgift under min andra mandatperiod som president. Vi ska straffa de skyldiga och belöna dem som står emot. Vi ska inte bara bekämpa symptomen utan också dess grundläggande orsaker, sade president Karzai i sitt tal vid konferensen.

Talibaner kommer att bjudas in till den loya jirga — ett stort rådsmöte — som president  Karzai lovat hålla inom kort, sade en afghansk regeringstalesman, enligt Reuters.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown meddelade att en särskild fond inrättas för de afghanska myndigheternas planer på att locka talibaner med pengar och arbeten för att de ska lägga ned sina vapen.

– Vi etablerar i dag en internationell fond för att finansiera det afghanledda freds- och integreringsprogrammet som ger ett ekonomiskt alternativ till dem som inte har något, sade Brown enligt Reuters.

– Men vad gäller de upprorsmän som vägrar att acceptera villkoren för integreringen så har vi inget annat val än att fortsätta förfölja dem militärt.Lämna ett svar