Talibanattack nära Kabul

En talibanstyrka dödade på måndagen fem människor i en stad några mil söder om Kabul. Attacken mot flera statliga byggnader visade på nytt att talibanerna blivit allt starkare och djärvare på senare tid

En talesman för den afghanska talibanmilisen sade att sex krigare utrustade med självmordsvästar hade anfallit viktiga byggnader i Pul-i-Alam, huvudstad i provinsen Logar. De slog bland annat till mot guvernörens kontor, polisstationen och valkommissionens kontor.

Ännu sent på eftermiddagen pågick skottlossning i Pul-i-Alam och amerikanska attackhelikoptrar kretsade över staden. Obekräftade polisuppgifter sade att tre av angriparna kan ha dödats och två gripits.

En lokal biståndsarbetare sade att minst tre av angriparna var klädda i burka, den kvinnodräkt som döljer hela kroppen.

Den privata tv-stationen Tolo uppgav att afghanska säkerhetsstyrkor varit indragna i en eldstrid med talibanerna i sex timmar. Enligt Tolo hade talibanerna också avfyrat sex raketer mot de statliga byggnaderna.

Tre polismän och två civila sades ha dödats.

I juli genomförde talibanerna liknande attacker mot städerna Khost och Gardez i den östra delen av landet.

Talibanerna har föresatt sig att sabotera det afghanska presidentvalet och lokalvalen den 20 augusti. Sedan amerikanska och brittiska styrkor inledde en större offensiv i sydprovinsen Helmand för två månader sedan har talibanerna spritt sin verksamhet till allt större delar av landet. Den amerikanske befälhavaren general Stanley McChrystal medger för tidningen The Wall Street Journal att det just nu är talibanerna som har initiativet i kriget.

– Det är en väldigt aggressiv fiende just nu. Vi måste bryta deras övertag, stoppa deras initiativ. Det kräver hårt arbete, säger McChrystal.

Han ska snart lägga fram en bedömning av krigsläget men konstaterar redan nu att situationen har försämrats dramatiskt sedan västalliansens offensiv i söder inleddes. Talibanerna har rört sig från sina traditionellt starka fästen och gått in i områden där de inte alls varit aktiva tidigare.

Våldet är på den högsta nivån sedan de USA-ledda styrkorna invaderade landet hösten 2001 och juli blev den blodigaste månaden hittills under kriget, med minst 41 stupade amerikaner och minst 71 dödade utländska soldater från andra länder.

McChrystal bedömer att förlusterna kommer att bli mycket höga i åtskilliga månader framöver.

Kabul TT-AFP

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3333479.svdLämna ett svar