Svenskarna i Afghanistan beskjutna

Svenska och finländska soldater var natten till fredagen inblandade i kraftiga strider utanför staden Balkh i norra Afghanistan. Flera av angriparna dödades men inga nordiska soldater skadades

Striderna startade vid halv sju-tiden på torsdagskvällen, svensk tid, när motståndsgrupper genomförde eldöverfall mot de svenska soldaterna som var ute på patrulluppdrag.

Ett splitterskyddat terrängfordon som svenskarna färdades i blev beskjutet, troligen av både pansarskott och finkalibrig eld. Enligt Försvarsmakten skadades dock ingen av soldaterna.

I samband med den kraftiga eldgivningen, som besvarades av svenskarna, skickades förstärkning i form av fler soldater i Stridsfordon 90, ett finskt samverkansteam och sjukvårdsresurser till området.

Totalt var ett 50-tal nordiska soldater inblandade i striderna, som pågick hela natten. På morgonen, när striderna avslutats, sökte de nordiska soldaterna igenom området och hittade tre döda och en skadad ur motståndsgrupperna. Ytterligare en person har överlämnats till afghansk polis.

Militärpolis utreder
-Exakt hur förloppet har varit ska svensk militärpolis utreda, säger Veronica Sandström.

Staden Balkh där striderna pågick ligger fyra mil väster om Mazar-i-Sharif, där den svenska Isaf-ledda styrkan (FS17) varit baserad sedan 2002. Hittills har två svenska soldater dödats i Afghanistan.

Utrikesminister Carl Bildt befinner sig just nu på ett två dagar långt besök i Afghanistan, där han bland annat träffar president Hamid Karzai och utrikesminister Rangin Dadfar Spanta.

Bildt skriver på sin blogg att det nu finns ett behov av att diskutera den afghanska utvecklingen i stort

http://svt.se/2.22584/1.1633640/svenskarna_i_afghanistan_beskjutna&from=rssLämna ett svar