Svenskar vaktade mordplatsen

Publicerad 17 april 2009 – 19:14
Uppdaterad 17 april 2009 – 22:25

 

En norsk officer dödades på fredagen av en självmordsbombare i Afghanistan, bara sju kilometer från den svenska basen i Mazar-i-Sharif. På bilderna

 från Associated Press Television News syns svenska soldater som vaktar attentatsplatsen

Nyhetsbyrån NTB skriver att talibanerna i ett uttalande tar på sig dådet. Det ska ha genomförts av en 25-årig man från Kandaharprovinsen i södra Afghanistan.

Mannen körde en Toyota Corolla fullastad med sprängmedel rakt in i fyra norska soldaters bil.

-Vi betraktar alla utländska styrkor som mål. Vi ber det norska folket att sluta skicka sina söner och döttrar till Afghanistan.
Vi kommer bara att fortsätta att döda dem, säger talibanernas talesman Zabiullah Mujahid till norsk TV 2.

Svenskt ansvar
Den norske underrättelseofficeren blev det tredje attentatsoffret på drygt en vecka i det område i norra Afghanistan där den svenska styrkan svarar för säkerheten.

Självmordsattentatet är ett av de första i det svenska området som riktas mot soldater i Isaf-styrkan.

Just nu genomför den svenska styrkan en stor insats, kallad Falken, tillsammans med afghansk militär och andra Isaf-förband. Den svenske pressofficeren i Mazar-i-Sharif vill inte säga om de fyra norrmän som angreps deltog i Falken eller hur många svenskar som ingår i operationen.

-Det ingår andra Isaf-förband i operation Falken, men vi har som policy att inte gå in på vilka nationer som ingår i våra pågående operationer.

Under vintern har striderna i framför allt södra och östra Afghanistan tilltagit i styrka och antalet döda på båda sidor har ökat drastiskt. Fram till i vintras var läget i svenskarnas område i norra delen av landet dock relativt lugnt.

TT / Rapport

http://svt.se/2.22620/1.1524101/svenskar_vaktade_mordplatsenLämna ett svar