Svenskar attackerade i Afghanistan

Publicerad: 22 juli 2009, 17.36

Svenska och finska soldater blev idag attackerade i Afghanistan. Ingen skadades och soldaterna är kvar i området

Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten 

Beskjutningen skedde kvart i tio på förmiddagen i sydvästra delen av det svenska ansvarsområdet

– Vi hade som vanligt patruller ute i området. Det var en gemensam svensk-finsk patrull som skulle genomföra sina uppgifter. När de närmade sig en by så blev de beskjutna med finkalibrig eld, från gevär eller automatkarbiner, säger Afghanistanstyrkans stabschef Jerker Persson till SvD.se.

Händelsen inträffade i det bergiga området Sayyad, fågelvägen fem mil sydväst om den mindre svenska basen i Sar-e-Pol. Patrullen bestod av två grupper, normalt innebär det ett dussin soldater. Den svensk-finska gruppen agerade som de ska, men besvarade inte elden.

– Vi besvarar eld om vi har något att skjuta på. Men i det här fallet så öppnade de eld mot oss. När vi sedan intog stridsställningar drog de sig ur direkt. Så vi besvarade inte elden, men höll terrängen. Sedan har allt gått bra, varken soldater eller materiel blev skadade, säger överstelöjtnant Jerker Persson.

I området finns grupper som ställt till besvär för lokalbefolkningen. Den svensk-finska truppen är kvar i området och behöver de förstärkning kan sådan sättas in.

Som SvD rapporterade i måndags ökar antalet attacker mot den internationella fredsstyrkan ökat. Delar av den svenska Afghanistanstyrkan saknar splitterskyddade fordon, alltså fordon med skottsäkert glas och bepansring i karossen. Men den här gången var de garderade.

– Allihop hade splitterskyddade fordon. Det är ett område där vi har en högre hotnivå, där åker vi alltid med det skyddet, säger Jerker Persson.

Sverige har för närvarande 440 soldater och officerare i Afghanistan i den Nato-ledda styrkan ISAF. Finland har 120 personer, plus en extra förstärkning på 80 finländare inför valen i Afghanistan den 20 augusti.Lämna ett svar