Svenska bombhundar till Afghanistan

För första gången skickar nu Sverige hundar till krigsområden som Afghanistan för att att hitta gömda hemmagjorda bomber. I dagarna börjar de två första hundekipagen sitt jobb.

Bombhunden Lira hittar en bomb. Foto: Lotta Myhrén/SR.

– Hunden är det abslout känsligaste instrumentet vi har. De är betydligt känsligare än de tekniska hjälpmedel som finns. Det är egentligen den största vinsten.

Christer Hansson, hundansvarig på Malmö Hemvärnsbataljon och hunden Lira. Foto: Lotta Myhrén/Ekot.
Christer Hansson är hundansvarig på Malmö hemvärnsbataljon. Han visar hur det går till när hundar letar efter sprängämnen och hemmagjorda bomber.

– Hundar är mycket säkrare på att hitta vilket gör att säkerheten för svenska styrkan där nere ökar väldigt mycket.

Nu finns de första hundekipagen på plats i Afghanistan. Två hundar och deras förare. När de har acklimatiserat sig till den nya miljön med nya dofter kan de börja arbeta.

Susanne är hundförare på plats. Efternamnet är hemligt av säkerhetsskäl.

– Hundarna har en extremt bra förmåga att med sin nos lokalisera ämnen som vi lär hundarna att leta efter. Dock är de bara ett komplement till alla andra system och tekniker som vi använder för att hitta gömda saker i terrängen

De två hundekipage som just nu finns på plats är där på försök. Om det fungerar bra så kan fler komma att skickas ner.

– Vi har förhoppningar att vi kommer att fortsätta att nyttjas här nere. Vi tror på detta men det får försöket utvisa när vi har redovisat och rapporterat hem.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3334418Lämna ett svar