Svensk diplomat tackar nej till FN

Den svenske toppdiplomaten Staffan de Mistura har tackat nej till erbjudandet att bli FN:s näste sändebud i Afghanistan enligt diplomatkällor

Staffan de Mistura har fått en förfrågan från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om att ersätta den norske diplomaten Kai Eide på posten som FN:s representant i Kabul. Enligt diplomater ska de Mistura ha tackat nej på grund av ”familjeskäl”.

Han har tidigare haft flera ledande poster inom FN, bland annat som FN-sändebud i Irak. För närvarande är de Mistura verksam inom FN:s matprogram WFP.

-Nu är vi tillbaka vid ruta ett, sade en diplomat efter beskedet.

Föregångaren Kai Eide lämnar tjänsten som FN:s representant i Afghanistan efter bland annat ett bråk med den biträdande FN-representanten, amerikanen Peter Galbraith.

Eide anklagades av Galbraith för att ha försökt tona ned anklagelserna om valfusk vid förra årets presidentval i Afghanistan. FN:s generalsekreterare valde då att lyssna på Eide och tvingade Galbraith att lämna sin tjänst.

TT

http://svt.se/2.22584/1.1858802/svensk_diplomat_tackar_nej_till_fn&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29Lämna ett svar