Sveket mot Afghanistan

2009-05-29

Sverige har skickat trupp till Afghanistan. Varför? Inte lätt att veta, konstaterar Anders Davidson. Speciellt eftersom krigsäventyrets försvarare inte respekterar afghanska önskemål och krav


När USA klart säger att det aldrig kan bli tal om ett slut på flygattackerna i Afghanistan tiger Sverige. Bild: Stock Xchng

Sverige bidrar i Afghanistan
med soldater till International Security Assistance Force (Isaf), som leds av Nato, under befäl av den ene eller andre USA-generalen – nyss David McKiernan, snart Stanley McChrystal – som också är högsta befäl för de rena USA-operationerna i Operation Enduring Freedom (OEF).
Isaf är inte vad vi vanligen menar med en FN-trupp men styrkan har ett mandat av FN:s säkerhetsråd. Sveriges deltagande är inte obligatoriskt utan ett resultat av ett politiskt beslut. Isaf verkar också under ett avtal med den afghanska regeringen.

I april i år fälldes enligt USA:s flygvapen fler bomber över Afghanistan än under någon månad sedan 2001. Hittills i år har USA dödat dubbelt så många civila som talibanerna.
Onsdagen den 6 maj inleddes toppmötet mellan presidenterna i USA, Afghanistan och Pakistan.
Två dagar tidigare hade USA:s stridsflyg fällt sina laster över två byar i Farahprovinsen i västra Afghanistan. Händelsen kom att kasta mörka moln över presidentmötet.
Från distriktet Bala Boluk kördes lastbilar med döda kroppar in i Herat dagen efter massakrerna. Byinvånarna ville visa att många civila hade fått sätta livet till.

USA-militären lovade
att händelsen skulle utredas men bestred antalet dödade. Utrikesminister Clinton framförde en ursäkt till president Karzai och sade att USA ”djupt beklagar civila dödsfall som orsakas av militära angrepp”. President Obama lovade att ”göra varje tänkbar ansträngning” för att undvika att civila dödas.
I provinsen Farah kastade en rasande folkmassa sten mot polisen och skrek: ”Död åt Amerika, död åt inkräktarna!”
Också i det afghanska parlamentet utbröt upprörda scener när ledamöter protesterade.
President Karzai kallade dödandet av civila ”oacceptabelt och omöjligt att rättfärdiga” och krävde stopp för bombningarna.

I slutet av veckan lämnades listor med 147 namn på dödade till de afghanska myndigheterna. Huvudsakligen kvinnor och barn. Internationella Rödakorskommittén hade tidigare bekräftat att det rör sig om flera dussin dödade personer.
USA:s militär kallade dödstalen överdrivna. Den försökte skylla på talibanerna. De skulle ha mördat dem och de skulle ha använt dem som mänskliga sköldar. De spår militärens utredare funnit liknade snarare ”vad som skulle hänt om rum i bostadshus hade fyllts av granater”, påstod USA:s talesman innan en utredning slog fast att de dödats av flygangrepp.

Undanflykter, ursäkter, försäkringar och massakrer.
Av detta är Sverige en del.
Hittills har Hamid Karzai förgäves vädjat om ett slut på flygangreppen.
Sverige har sänt militär till Afghanistan av flera skäl, ofta oklart vilka. Viktigast bland dem som brukar framhållas är att stödja säkerhet och återuppbyggnad av landet.
När USA klart säger att det aldrig kan bli tal om ett slut på flygattackerna i Afghanistan tiger Sverige.
Anhängarna av det svenska krigsäventyret har att förklara varför de inte stödjer kraven från den regim på vars önskemål och inbjudan de svenska soldaterna ska vara i Afghanistan.
Det är USA vi oförbehållsamt backar upp.

Anders Davidson
Redaktör Afghanistan.nu

 


Lämna ett svar