Svår räddningsinsats vid stängd tunnel

Minst 60 personer befaras ha dött i Hindukushbergen norr om Afghanistans huvudstad Kabul och väldiga snöskred har blockerat en biltunnel där hundratals människor sitter fast

Räddningsaktion vid Salangtunneln i Afghanistan. Foto: Altaf Qadri/Scanpix.

Den 2,5 kilometer långa Salangtunneln förbinder Kabul med norra Afghanistan och ligger utsatt på 3 400 meters höjd. När snöskreden utlöstes i går vräkte de ner bussar och bilar i ravinen nedanför, blockerade tunnelöppningarna och låste fast mänskor i sina bilar både i och utanför tunneln.

Hittills har 28 döda kroppar bärgats och ytterligare ett 40-tal personer saknas, och ännu många fler sitter fortfarande fast.

En så massiv räddningsaktion som den afghanska staten kan åstadkomma pågår med helikopterhjälp från de internationella styrkorna, och över 2 000 mänskor ska ha evakuerats, men många sitter fortfarande fast, i och utanför tunneln. 

Åtskilliga ska enligt nyhetsbyrån Reuters ha ringt på sina mobiler inifrån och sagt att de kommer att dö om de inte får hjälp snart, att de håller på att frysa ihjäl och att avgaser håller på att fylla tunneln.

– Vi gör vad vi kan för att rädda dem, sade den ansvarige afghanske ministern, men i stormen driver snön tillbaka igen på de vägbitar vi har lyckats röja.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3431027Lämna ett svar