Soldatfånge vädjar om hjälp på nätet

Publicerat 2009-07-19 12:12

– Jag är rädd. Jag är rädd att jag inte får komma hem, säger en tillfångatagen USA-soldat i en video som släpptes av talibanerna i Afghanistan på sön­da

Soldaten hör till det 501:a fallskärmsregementet från Fort Richardson i Alaska, är 23 år, kommer från Idaho och bär det svenskklingande namnet Bowe R Bergdahl.
I videon säger han att det amerikanska folket har makten att få hem sina soldater dit ”vi hör hemma och inte här där vi kastar bort vår tid och våra liv”.

Flera talesmän för USA:s militär fördömde omedelbart videon, kallade den en talibansk propagandavideo som förnedrade den tillfångatagne fången och sade att offentliggörandet av den strider mot internationell lag.

– Vi gör allt vi kan för att få den här soldaten i säkerhet, sade överste Greg Julian, talesman för de amerikanska styrkorna i Afghanistan.

Bowe R Bergdahl säger i den 28 minuter långa videon att den är inspelad den 14 juli. Han bär en traditionell afghansk klädedräkt och ses sitta på en säng och äta. Rösten stockar sig i halsen på honom när han säger att han saknar sin familj och sin flickvän.

– Jag har en flickvän som jag hoppas kunna gifta mig med. Jag har mor- och farföräldrar. Jag har en väldigt fin familj som jag älskar där hemma i Amerika, säger han.

På en direkt fråga från sina fångvaktare om han har något budskap till sitt folk svarar han att alla de amerikaner som har anhöriga soldater i Afghanistan har makten att påverka den amerikanska rege­ringen att få hem dem:
– Snälla, snälla ta hem oss, vädjar han flera gånger.

Enligt USA:s försvarsdepartement försvann Bowe R Bergdahl den 1 juli och klassades två dagar senare som tillfångatagen.

Tidigare har USA meddelat att en soldat saknas sedan han lämnat den bas han var stationerad på i östra Afghanistan. Den afghanske polischefen Nabi Mullakheil sade att soldaten försvann i östra Paktikaprovinsen i sydöstra Afghanistan nära gränsen till Pakistan, ett starkt talibandominerat område.

Tidigare i veckan sade Mawlawi Sangin, en talibanledare i Paktika, till Reuters att det var hans män som höll amerikanen och att man skulle döda honom om militär aktivt sökte efter honom.

Enligt AP som talat med afghaner i området ska talibanerna först ha planerat att föra fången till Paki­stan, men ändrat sig på grund av riskerna med beskjutning från amerikansk och pakistansk militär och i stället fört honom norrut till ett annat talibankontrollerat område, Ghazniprovinsen.

Det är ovanligt att amerikanska soldater tas till fånga i Afghani­stan. 2005 kunde en marinsoldat, den ende överlevande efter ett bakhåll på en fyramannapatrull, räddas efter att han i fem dagar tagits om hand av afghanska bybor.
 

Länk – Se videoklipp på fången (BBC)Lämna ett svar