Slut på familjeåterföreningsbidrag

Röda Korset kan inte länge bistå flyktingar med resebidrag i samband med familjeåterförening. Organisationen hänvisar till ett försämrat finansiellt läge. Tusentals familjer har återförenats i Sverige genom detta program

Eva Hagberg, som är chef för flyktingverksamheten inom Svenska Röda Korset, säger att organisationen kommer att fortsätta att stödja familjernas återförening, men att nya vägar söks för att lösa det ekonomiska.

-Vi kommer att avsluta från början av året att ge med att ge ekonomisk bidrag till resan, däremot så kommer vi att fortsätta med att kunna ge stöd med viseringar, med researrangemangen, med transport under själva resan. Och det gör vi i samarbete med Internationella Organisation för Migration (IOM).

Röda Korsets verksamhet när det gäller familjåterförening började i mitten av 70-talet, och har hjälpt tusentals familjer att återförenas i Sverige och i andra länder i världen. Antalet resebidragsansökningar har ökat för varje år.

I fjol behandlade Röda Korset 675 ärenden som gällde familjeåterförening som rörde sammanlagt ca 2600 personer, en verksamhet som kostade ungefär 8 miljoner kronor.

Men det här är en utgift som Röda Korset inte längre anser sig ha råd med, och avbryter den här hjälpen.

Röda Korset tänker ändå försöka finna andra ekonomiska vägar för att hjälpa splittrade familjer. Bland annat kan man hjälpa drabbade att söka räntefria lån hos den så kallade JAK-banken, som är en bank vars egenskap är att erbjuda räntefria lån genom att låntagare sparar samtidigt en viss summa pengar hos banken.

-Vi undersöker t ex med Jak-banken att kunna bidra eller stödja med räntefria lån. Och då undersöker vi också möjligheten att på något vis vi kan komma in som garant i det där. Vi har fått intressanta positiva svar och också olika beräkningar som de gör, säger Eva Hagberg.

Reporter: Alberico Lecchini

SRLämna ett svar