Reza Rezai inför rätta

14:23 | onsdag 18 mars 2009

Reza Rezai inför rätta

På onsdagen stod den 24-årige asylsökande afghanen Reza Rezai som bott och jobbat i Markaryd i flera år inför rätta i Växjö tingsrätt tillsammans med sin arbetsgivare. Enligt åklagaren har de båda brutit mot utlänningslagen då Reza Rezai jobbat i Sverige utan arbetstillstånd.

– Den svenska arbetsmarknaden är reglerad och med det följer att man ska ha ett arbets- och uppehållstillstånd, säger åklagaren Marcus Sjöstrand.

I en ny beige kostym, skjorta och slips tog Reza Rezai plats i rättssalen i Växjö tingsrätt under onsdagen. Bredvid sig hade han Harald Takvam som äger däckfirman där han arbetat sedan 2004. De båda har åtalats för förseelse mot utlänningslagen eftersom Reza Rezai arbetat på däckfirman utan arbetstillstånd, men båda förnekar brott.

Tycker inte han gjort fel
Reza Rezai sa under förhandlingen att han inte förstår hur det kan vara ett brott i Sverige att arbeta och göra rätt för sig.

– Jag trodde att jag gjorde rätt som jobbade och betalade skatt. Jag trodde aldrig att det var fel att jobba, säger Reza Rezai.

Hela tiden betalat skatt
Reza Rezai kom till Sverige 2003 och sökte asyl. I väntan på besked började han under 2004 att praktisera och sen jobba på däckfirman i Markaryd och har hela tiden betalat skatt.

Under åren som gått har det varit många turer kring hans uppehållstillstånd med flera avslag och överklaganden. Och det är fortfarande – sex år senare – inte avgjort om han får stanna i Sverige eller inte.

Försvarsadvokaten Anita Wikefeldt hävdade under rättegången i dag att Reza Rezais arbete på däckfiman skett med Migrationsverkets goda minne. Och hon vill att båda ska frias eftersom dom bara gjort vad dom trott har varit rätt.

– Ingen av mina huvudmän har varit vare sig uppsåtliga eller oaktsamma i det här, säger Anita Wikefeldt.

Politiker engagerat sig
Fallet Reza Rezai har fått stor uppmärksamhet och flera politiker har engagerat sig i hans öde. De menar att han borde få stanna i Sverige eftersom han varit här så länge och också har ett jobb. Reza Rezais fall har även bidragit till en lagändring som gjort det lättare för den som har ett arbete i Sverige att få stanna, men Reza Rezai omfattas inte av den nya lagen eftersom den inte gäller retoraktivt.

Och det kristdemokratiska kommunalrådet i Markaryd, Bengt Germundsson som var med under rättegången i dag, är mycket kritisk till hur hela det här fallet har hanterats.

– Det här är mycket, mycket märkligt, att vi har så gott om resurser i det svenska åklagar- och polisväsendet att vi kan lägga dem på sådana här struntsaker, säger Bengt Germundsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.seLämna ett svar