Reza Rezai får permanent uppehållstillstånd

Det mycket uppmärksammade fallet med den asylsökande afghanen Reza Rezai i Markaryd tycks ha fått ett slut. Migrationsdomstolen i Malmö beviljade i går Reza permanent uppehållstillstånd

Ett mycket glädjande besked, skriver Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd i ett pressmeddelande.

Reza Rezai har varit i Sverige i närmare sex år och har haft fast anställning på en däckfirma i Markaryd. Turerna kring hans situation har varit många, tillfälliga uppehållstillstånd har avbrutits av avslagsbeslut och förra året togs han till och med i förvar med motiveringen att han var flyktbenägen. Ett beslut som hävdes efter en JO-anmälan mot polisen.

Rezais fall har sedan varit föremål för omprövning och i går kom alltså utslaget i Migrationsdomstolen. Migrationsdomstolen har tagit hänsyn till att Rezai bara var 19 år när han kom till Sverige och menar att han inte kan veta hur man klarar sig som vuxen i Kabul där han saknar socialt nätverk. Att han dessutom tillhör en utsatt befolkningsgrupp i Afghanistan har också vägts in. Migrationsverket kan överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen, men det är inget som Reza Rezai vill tänka på i dag.

-Även om de överklagar, så tror jag inte att Migrationsöverdomstolen går på deras beslut. De säger att det är okej, han får stanna, säger Reza Rezai till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hans framtidsplaner i Sverige är att bilda familj och kanske skaffa en egen däckverkstad. Större drömmar än så har han inte, drömmen framför andra har varit att få stanna. Resten ordnar sig efter hand, menar han.

– Jag hoppas innerligt att ärendet nu är överspelat och att Migrationsverket inte driver frågan vidare, säger Bengt Germundsson. Som jag ser det har Migrationsdomstolen fattat ett klokt beslut och tagit de humanitära hänsyn som jag efterfrågat under lång tid. Det hade varit förskräckligt om ett land som berömmer sig att vara rättssäkert och humant hade hanterat Reza på ett annorlunda sätt. 

Bengt Germundsson hoppas att dagens beslut i Migrationsdomstolen ska vara vägledande för den dom i Växjö Tingsrätt som åklagaren Marcus Sjöstrand överklagat till Göta Hovrätt. 

– Reza och familjen Takvam, som driver däckfirman, har varit föremål för en process som jag inte skulle önska min värsta ovän, säger Bengt Germundsson. Jag hoppas att även den frågan ska komma att få ett lyckligt slut.

Kerstin Doyle

Kerstin Doyle
Reporter
kerstin.doyledagen.se
08-619 24 40Lämna ett svar