”Vi räknar med försämrat säkerhetsläge”

Svenska soldater sköt i natt ihjäl tre motståndare i strider i det alltmer oroliga norra Afghanistan. De svenska soldaterna klarade sig oskadda. Chefen för den svenska styrkan i Afghanistan, överste Olov Granander, kom i dag hem till Stockholm och berättade vad det var som hände

– 21.05 i går kväll lokal tid blev en skyttegrupp under framryckning med två fordon, längs vägen mellan Mazar-e-Sharif och Sheberghan , beskjuten av finkalibrig eld och en granat från ett raketgevär, sade Olof Granander som är chef för den svenska styrkan i Afghanistan.

Det första av de splitterskyddade fordon, av typen Galt, som svenskarna färdades i träffades så att det stannade. Elden besvarades. Motståndarna vek undan men efter en stund gjorde angriparna en förnyad attack och i dessa strider dödades tre afghaner och två skadades. Enligt Olof Granander hade incidenten inte kunnat undvikas.

– Det fanns inget alternativ än att besvara elden för att försvara sig själv i den här situationen. Det var ett regelrätt överfall, säger Överste Granander.

Läget i Afghanistan blir alltmer oroligt och nattens dödskjutning blir troligen inte den sista sitt slag menar överste överste Granander

– Vi kommer att se den här typen av incidenter hela sommaren, menar han.

I området har det även tidigare skett överfall mot den svenska styrkan kritik riktas mot att de svenska styrkorna inte är tillräckligt väl rustade. Arméinspektör Berndt Grundevik menar att säkerheten är god men att säkerhetssituationen i nuläget inte är i balans för de svenska styrkorna i Afghanistan.

– Vi har inte riktigt uppnått den totala balansen men vi är på väg att göra det steg för steg under hösten, säger Berndt Grundevik.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2987937Lämna ett svar