”Afghanska kvinnor behandlas illa”

Afghanska kvinnor hör till dem som behandlas sämst i världen. Myndigheterna misslyckas bland annat med att skydda dem mot våldtäkter och mord. Det kommer människorättsgruppen Human Rights Watch fram till i en ny rapport

en ny rapport.

Slutsatserna dras i en rapport som presenteras en vecka efter en FN-rapport om att våldtäkter mot afghanska kvinnor utgör ett stort problem. Slutsatserna bygger på 120 intervjuer med kvinnor i Afghanistan.

I rapporten beskrivs fall där våldtäktsmän blivit benådade av regeringen, kvinnor som fängslats för att ha avvikit från hemmet och våldtäktsoffer som anklagats för äktenskapsbrott.

Kvinnor i Afghanistan fick tillåtelse att arbeta och utbilda sig först efter det att USA-ledda styrkor störtade talibanregimen 2001. Human Rights Watch menar att utvecklingen för kvinnor var positiv mellan 2001och 2005, men att utvecklingen på många områden nu har vänts till det sämre.

Enligt rapportens författare har presidenten Hamid Karzais beroende av mäktiga före detta krigsherrar bidragit till att utvecklingen vänts till det sämre och att allt färre kvinnor finns på topposter. I Karzais första regering 2004 fanns tre kvinnor, i den senaste från i år bara en.

 

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3289400Lämna ett svar