Protester mot utvisning av afghaner

Utvisningen av tre afghaner från Sagåsen i Kållered på tisdagskvällen möttes av protester från ett 50-tal demonstranter men avlöpte lugnt. Ett mindre tumult utbröt, när de utvisade kördes till Landvetter.

Utvisning skulle ha skett vid åttatiden på kvällen men kunde inte genomföras förrän ett par timmar senare. De tre utvisade männen fördes till Landvetter där ett inhyrt plan väntade på att flyga dem till Afghanistan.

Polisen hade en stor styrka på plats, enligt vissa uppgifter så många som ett 50-tal polismän. De möttes av talkörer och enskilda demonstranter som uppmanade dem att sätta sig in i de utvisades och deras anhörigas situation.

– De utvisade skickas till ett land där det är livsfarligt för dem att vara. Delta inte i detta, uppmanades poliserna av demonstranterna. Vägra att medverka, gå hem!

 

Hadi Rassulj, som till i fredags bodde, arbetade och betalade skatt i Karlstad var en av de tre som kördes iväg till flygplanet på Landvetter.

– Jag var 11 år, när jag lämnade Afghanistan och 17, när jag kom till Sverige, berättade Hadi på telefon, någon timme innan han kördes iväg till det väntande flygplanet.

– Jag har inga släktingar kvar i Afghanistan. Min mamma och pappa är döda. Jag känner ingen där. Alla mina vänner, mina bekanta och min flickvän finns här i Sverige, berättade han.

– Jag är dessutom buddist. Risken är stor, att jag bara för den saken blir dödad i Afghanistan.

 

In i det sista hade en jurist försökt få Hadis utvisning uppskjuten, inte minst genom att begära inhibition av verkställandet av utvisningsbeslutet med hänvisning till att Hadi inte fått träffa någon jurist i tid.

– Jag har haft fast arbete här i Sverige i fem år, betalat skatt och fått tillfälliga uppehållstillstånd. Varför då detta?

Hamid Musavi var en annan av de tre som utvisades. Kvar i Sverige blev hans fru Leyla Hossieni och parets tre månader gamla dotter Fakeme.

Vid infarten till Sagåsen står Leyla gråtande med sin lilla dotter på armen, men får inte träffa sin man en sista gång.

– Vi var och köpte möbler i fredags, när polisen kom och grep min man och tog honom hit till Sagåsen, berättar hon.

– Jag har varit i Sverige lika länge som Hamid. Jag har fått uppehållstillstånd men inte han.

För Hamid kan det vara mycket farligt att återvända till Afghanistan. Han har konverterat till kristendomen efter sin flykt.

 Lämna ett svar