Polisen jagar papperslösa i tunnelbanan

I Stockholm står civilpolis vid tunnelbanespärrarna och kontrollerar personer som går in utan biljett. Men inte bara för att ta plankare utan också för att fånga papperslösa invandrare som ska skickas ut ur landet.

– Vi väntar tills vi ser att det är någon som plankar. Om det visar sig att det är en utländsk medborgare så gör vi en inre utlänningskontroll, berättar Jerk Wiberg som är gruppchef på gränspolisens spaningssektion i Stockholm.

Jerk Wiberg berättar att hans grupp inom gränspolisen står vid spärrarna knappt en gång i månaden, men att andra poliser gör det oftare. Eftersom att plankning är ett brott, så är det här en bra ingång för vidare kontroll, säger han.

– Man kan inte bara gå på vem som helst ute på stan för att någon kanske ser utländsk ut, det har man inte rätt till. Lagen kräver något mer för att man ska ha en bra anledning att göra en kontroll.

– Det är jättemycket stress för mig, berättar Sharif som lever gömd i Sverige efter att ha fått avslag från Migrationsverket. Han lämnade Bangladesh för ett par år sedan på grund av politiska problem. Nu är han rädd för att dö om han tvingas åka tillbaka. Han har en kompis som åkt fast i tunnelbanan på det här sättet. Trots att Sharif själv alltid har biljett, tittar han efter polisen hela tiden.

– Jag tänker: ”Nu är jag död.” Kommer polisen ta mig eller inte? Vilken uppgång ska jag ta? Där eller där?

Jerzy Sarnecki är professor i kriminologi på Stockholms Universitet. Han säger att det här inte kan vara förenligt med lagens anda.
– Det verkar som att man kringgår lagen.

Han menar att om syftet med lagen är att göra den här typen av kontroller så ska polisen ha befogenheter att göra det direkt, istället för att kolla biljetter.
– Och är det inte tänkt att man ska genomföra kontrollerna på det här sättet, då är något fel antingen på lagen eller på polisens sätt att agera, säger Jerzy Sarnecki.

* Sharif heter egentligen något annat.

 Lämna ett svar