Parlamentet nobbar Karzais ministrar

Kabul. De flesta av president Hamid Karzais ministerkandidater fastnade på lördagen i nålsögat. Det afghanska parlamentet sade ja till endast sju av 24 nominerade i en utdragen röstningsprocess

Karzai har valt att behålla samma ministrar som före presidentvalet i augusti på flera topposter. Hans kandidater till försvars-, finans- och inrikesministerposterna fick godkänt. De är sedan tidigare starkt ifrågasatta av Karzais internationella uppbackare, inklusive USA, Nato och deras allierade. Västländerna föredrar att han utser oberoende och okorrumperade fackministrar.

Karzai hade, utan förklaring, inte föreslagit någon till utrikesministerposten.

Krigsherre

På den tunga posten som energiminister ville Karzai återinsätta förre krigsherren Ismail Khan men parlamentet röstade emot honom med två rösters övervikt.

I övrigt tycks Karzai ha frångått principen att belöna de mäktigaste före detta krigsherrarna med topposter som tack för att de gett honom stöd i presidentvalet. Men de behöver inte vara uträknade när viceministrar och guvernörer utses.

Genom omröstningarna tog parlamentarikerna ett av få tillfällen i akt att visa sin politiska makt. Det formades till ett smärtsamt bakslag för en president som fått se sin ställning betydligt försvagad efter valet.

Kohandel

– Det är mycket kohandel bakom kulisserna. Jag hoppas att ledamöterna röstar efter sitt samvete med landets behov för ögonen, sade parlamentarikern Dawood Sultanzoy från provinsen Ghazni mitt uppe i omröstningen.

Landets valkommission meddelade på lördagen att parlamentsval ska hållas den 22 maj, bara tio månader efter det av valfusk och våld starkt präglade presidentvalet. Valdagen är den senast tillåtna enligt författningen, men kritiker säger redan nu att tiden kommer att vara för knapp för att hinna införa nödvändiga reformer för att undvika ytterligare ett nedfläckat val.

TT-Reuters-AFP

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article6372783.abLämna ett svar