Österrike skakas av flyktingdebatt

Den konservativa inrikesministern Maria Fekter i Österrike vill hålla asylsökande instängda medan deras rätt att söka asyl prövas. Men förslaget möter motstånd från människorättsorganisationer och även från det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna

 
Österrikes inrikesminister Maria Fekter. Foto: Ronald Zak/Scanpix.

 

Österrike ska inte vara nån marknad för flyktingsmugglare, har inrikesministern Maria Fekter från det konservativa ÖVP förklarat. Hon vill förhindra att asylsökande direkt lämnar mottagningsorten sedan de ansökt om asyl och att många sedan inte hör av sig till myndigheterna igen.

Fekter brukar hänvisa till ett färskt exempel när 64 kurder kom till Österrike i höstas på en lastbil. 58 av dem försvann sedan de anmält sig som asylsökande.

Maria Fekter säger nu att hon kommer att föreslå en ny lag. Enligt den ska asylsökande inte få lämna mottagningscentret under de första veckorna, medan prövning sker om de över huvud taget har rätt att söka asyl i landet.

Kritiker menar att det Fekter föreslår inte är något annat än internering. Själv säger hon att det rör sig om närvaroplikt.

I Österrike finns än så länge två orter, där asylsökande tas emot. När myndigheterna väl slagit fast om de har rätt att söka asyl i landet fördelas de sedan på de olika delstaterna.

De här båda mottagningscentra är hårt belastade och inrikesministern anser att ett tredje behövs. Hon har redan själv pekat ut en lämplig ort, en avlägsen by på ungerska gränsen i sydöstra delen av landet.

Inlåsta i en kasernliknande inrättning där skulle asylsökande få vänta på besked. Där skulle finnas rättslig rådgivning, barnomsorg och butik i kasernen. Och inrikesminister Fekter säjer sig vara övertygad om att ett sådant mottagande är inom gränserna för Österrikes författning. Men på den punkten har både Socialdemokraterna och författningsexperter, som uttalat sig i österrikiska medier, en annan syn.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se   

    

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3365651Lämna ett svar