Oenighet om valdatum i Afghanistan

Afghanistans valmyndighet vidhöll på söndagen att landets presidentval kan hållas tidigast i augusti om det ska bli fritt och hederligt.

President Hamid Karzais order i lördags om val redan i april ska granskas, sade den så kallade Oberoende valkommissionen i Kabul.

Också USA har sagt sig föredra ett afghanskt val i augusti, och utrikesminister Hillary Clinton talade sent i lördags med Karzai i telefon om hans beslut att tidigarelägga valet.

Karzai motiverade beslutet med att presidentval måste hållas inom den tidsram som Afghanistans författning medger. Hans eget mandat på statschefsposten löper ut den 21 maj och enligt grundlagen ska val hållas 30 till 60 dagar före mandatperiodens slut.

Enligt valmyndighetens åsikt är det dock omöjligt att hålla ett legitimt och trovärdigt val så snart, och kommissionens vicechef Zekria Barakzai sade på söndagen att detta fortfarande gäller.

– När valkommissionen bedömde vilket det tidigaste tänkbara datumet kunde vara beaktade den vad ett fritt och hederligt val kräver i form av väljardeltagande, säkerhet, klimat, finansiering och hantering, förklarade han.

Men kommissionen ska nu behandla presidentens dekret, som den ännu inte fått officiellt, och därpå svara, sade Barakzai.

En fråga om presidenten har rätt att själv välja valdatum fick inget svar.Lämna ett svar