Nytt regeringsförslag i Afghanistan

På lördagen presenterade den afghanske presidenten Hamid Karzai sitt nya regeringsförslag. Ingen av de aktuella kandidaterna hör till de namn som parlamentet avslog förra veckan

Det afghanska parlamentet ska under de närmaste dagarna beakta de 16 nya namnförslag Hamid Karzai lät presentera på lördagen. Det förra förslaget innehöll 23 kandidater varav 17 röstades ner förra lördagen av parlamentet, vilket många tolkade som ett demokratiskt framsteg.

Ingen av dessa ratade kandidater ingår i det nya förslaget, vilket har setts som ett tecken på Karzais respekt för parlamentets åsikt. Men också som ett försök från hans sida att i ett senare skede ändå få in någon nedröstad kandidat.

Den senare spekulationen späs på av det faktum att i det nya förslaget har ännu inget namn kopplats till posterna för vare sig kommunikations- eller vatten- och energiminister. Den nya listan innehöll å andra sidan ett förslag till utrikesminister, Karzais säkerhetsrådigvare Zalmay Rasul, en post som hade lämnats tom i förra försöket.

Bland Karzais nya kandidater återfinns också tre kvinnor. Förra listan hade bara en, ministern för kvinnofrågor Husn Bano Ghazanfar, men hon hörde till dem som nobbades av det 249-hövdade parlamentet, wolesi jirga.

Dess talman, Mohammad Younus Qanuni, sade efteråt till ledamöterna att om de arbetar med regeringsförslaget och utfrågningarna morgon och eftermiddag de närmaste dagarna kan en omröstning bli aktuell på torsdag. Förra gången tog det över en vecka.

Det ligger i president Karzais intresse att få igång en fungerande regering igång snart med tanke på den givarkonferens som arrangeras i London den 28 januari. Parlamentet har dock möjlighet till fullt fokus på förslaget sedan Karzai i måndags lät skjuta på parlamentets sex veckor långa vinteruppehåll. I maj är parlamentsval planerade.

Läs mer: Karzai: ”Jag behöver inte er hjälp”

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-regeringsforslag-i-afghanistan-1.1024176Lämna ett svar