Nytt bakslag för Karzai

Afghanistans trängde president Hamid Karzai drabbades av ett nytt bakslag på lördagen, när parlamentet röstade nej till över hälften av namnen på hans andra förslag till ministerlista

För två veckor sedan sade parlamentet överraskande nej till en majoritet av dem som Karzai ville ha i sin regering.

Det hyllades visserligen som en seger för den svaga afghanska demokratin, men ett bakslag för arbetet med att återskapa förtroendet för statsledningen efter tumultet kring det fuskomgärdade presidentvalet förra året.

När parlamentet på lördagen tog ställning till de 17 nya namn Karzai hade föreslagit, avvisades 10 kandidater, bland dem två av de tre kvinnorna på listan.

nda godkända kvinnan var Amina Afzali, som får ansvar för kvinnofrågor.

En var för ung
Bland dem som godkändes var den nye utrikesministern Zalmay Rasul samt justitieministern och ministern med ansvar för narkotikabekämpning.

Men fortfarande saknar en tredjedel av regeringsdepartementen chefer.

Dessutom underkändes den man som föreslagits som minister för landsbygdsutveckling, eftersom han bara var 31 år, fyra år för ung för att enligt författningen få bli minister.

Karzai ”beklagade” enligt en talesman att personer som han betraktat som kompetenta inte fick parlamentets stöd.

Visserligen säger Karzai att han har gott om namn i reserv, men han får ändå svårt att hinna få sin ministerlista klar innan han måste resa till London för att delta i en stor internationell konferens den 28 januari om Afghanistans framtid.

Besvikna kvinnor
Karzai måste kunna framstå som en trovärdig samarbetspartner med en duglig regering för att vara säker på att få behålla omvärldens stöd.

Att parlamentet gjorde tummen ned för två kvinnor av tre var också en besvikelse för människorättsaktivister och kvinnoorganisationer, som prisat Karzai för hans modiga val.

-Det är förmodligen för tidigt att räkna med så mycket från ett konservativt dominerat parlament, sade Orzala Ashraf Nemat, en av landets ledande kvinnoaktivister.

Parlamentsledamoten Daoud Sultanzoy hade förvarnat om att många skulle bli underkända eftersom de enligt honom hade en blek politisk profil eller gav intryck efter att främst vara ute efter egen eller andra intressegruppers vinning.

http://svt.se/2.22584/1.1848938/nytt_bakslag_for_karzai&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29Lämna ett svar