Ny valomgång väntas i Afghanistan

Afghanistans president Hamid Karzai fick bara 47 procent av rösterna i valet i somras. Det betyder att en andra valomgång kommer att hållas, uppger flera källor. Redan före valet varnade oppositionsledaren Abdullah Abdullah för valfusk

Omräkning av röster i Afghanistan. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

När jag träffade oppositionskandidaten Abdullah Abdullah i somras strax före valet oroade han sig för inte om motståndaren, president Hamid Karzai, skulle fuska, utan hur mycket.

Efter valet stod Karzai som segrare med 54,6 procent av rösterna. Men i dag kommer uppgifter, i tidningen Washington Post, om att utredningen om fusk i valet i augusti nu producerat ett dramatiskt annorlunda resultat: Karzai har bara fått 47,1 procent, enligt tidningen.

Därmed måste det bli en andra valomgång, eftersom det behövs minst 50 procent av rösterna plus en röst för att vinna. Ett officiellt tillkännagivande om detta väntas närmaste dagarna.

En hög afghansk regeringstjänsteman bekräftar i dag för nyhetsbyrån AFP att en andra valomgång nu framstår som sannolik.

Det är bråttom, snart kommer den afghanska vintern att göra en redan komplicerad vallogistik omöjlig, och i så fall skulle valet behöva vänta till våren. Men Afghanistan behöver snabbt en legitim regering.

En annan kandidat, Ashraf Ghani, som kom långt efter Karzai och Abdullah i valet, sade till amerikanska TV-kanalen PBS att det inte är säkert att en andra valomgång kommer att bli mindre fuskomgärdad än den första.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3172335Lämna ett svar