Ny rymning från Sagåsen

Ännu en rymning har skett från Migrationsverkets flyktingförvar Sagåsen i Kållered under söndagen. Larmet kom in till polisen vid halvtretiden

– En man i 30-årsåldern har klättrat över ett staket och försvunnit. Vi var där och sökte men har ingen aktiv spaning i nuläget, säger Thomas Fuxborg vid polisens länskommunikationscentral i västra Götaland.

Det finns i nuläget inga misstankar om att mannen fått hjälp utifrån. Enligt Migrationsverket har mannen nyligen fått ett definitivt avvisningsbeslut.
Den 30-årige mannen är en i raden som lyckats rymma från flyktingförvaret i Kållered under den senaste tiden. Tidigare i veckan rymde sex personer och polisen misstänker att en grupp ur personalen hjälper flyktingar att rymma.

Men Migrationsverkets presschef Johan Rahm ville under söndagen inte dra några långtgående slutsatser av den senaste tidens rymningar.
– Det har varit en mycket speciell vecka, säger han.

Sedan 2008 har Sagåsen haft ett 50-tal rymningar, men enligt Johan Rahm brukar de allra flesta som lämnar förvaret olovandes hittas igen.
– Det här är inget fängelse, det är inga personer som är dömda för brott eller är samhällsfarliga på något sätt, säger Johan Rahm.

Men tanken är väl ändå att de ska vara kvar?
– Ja, det är ändå en låst institution. Samtidigt har vi inte samma säkerhetsnivå som på ett fängelse.
I lördags kunde GP avslöja att säkerhetspolisen har koll på en handfull aktivister med anknytning till Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten, som arbetar på Sagåsen. Det finns misstankar om att den gruppen ligger bakom en del av rymningarna.
– Vi har länge ifrågasatt hur förvaret fungerar och det har skett rymningar på konstiga sätt. Vi kan inte låta bli att undra hur alla tar sig ut. Vi misstänker att personalen hjälper folk att rymma därifrån, sa Lars Skoglund, chef för gränspolisen i Västra Götalands län då.

Johan Rahm säger sig vara djupt förvånad över kritiken.
– Vi förväntar oss att de ska presentera någon typ av bevis när de för fram så här grova anklagelser, säger han.

 
 

 

031-62

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=496984Lämna ett svar