Ny könsdiskriminerande lag i Afghanistan

I Afghanistan har president Hamid Karzai offrat kvinnornas rättigheter i utbyte mot stöd från fundamentalistiska shiamuslimer i det stundande presidentvalet, menar människorättsorganisationen Human Rights Watch

Afghanska presidenten Hamid Karzai. Foto: Farzana Wahidy/Scanpix.

Enligt islamologen Jan Hjärpe är det mer komplext än så.

– Det är ju ett sätt att försöka komma till rätta med dels interna problem, men också relationen med omvärlden, i första hand Iran, säger Jan Hjärpe.

Den nya familjerättslagen innebär bland annat att en shiamuslimsk man får förvägra sin hustru mat om hon inte ställer upp på hans sexuella krav.

Att lagen riktar sig speciellt till shiamuslimer beror inte på att de skulle ha en speciellt sträng kvinnosyn utan på de gammalmodiga traditioner som finns bland de shiamuslimska grupperna i Afghanistan, främst hazarerna, menar Jan Hjärpe.

Lagen strider mot Afghanistans grundlag som bekräftar kvinnor och mäns lika värde. Hjärpe menar att president Karzai har gått med på att införa den kontroversiella lagen som en del av ett större spel för att föra över makten över rättssystemet till staten genom att integrera de olika familjerätter som finns.

Det är en kamp om statens styrka och om vem som ska ha domsrätt.

Samtidigt hoppas president Hamid Karzai att kunna förbättra relationerna till den mäktiga shiamuslimska grannen Iran och att bättre integrera de 10-20 procent av Afghanistans invånare som är shiamuslimer, menar islamologen Jan Hjärpe.

– Genom at integrera dem i samhället i stort så kan man påbörja ett reformarbete utan att det ses som ett hot mot en minoritetsgrupp.

Den nya familjerättslagen gäller i nuläget bara Afghanistans shiamuslimer, men det kan finnas en baktanke om att på sikt få alla afghanska kvinnor att omfattas av lagen, menar Jan Hjärpe.

– Det är ett prov. Hur mycket kan man reformera familjerätten utan att det väcker alltför mycket opposition? I den meningen kan man säga att det också har att gör med de sunnitiska kvinnornas situation.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3034040Lämna ett svar