Ny Afghanistanstrategi offentliggjordes

I ett direktsänt tv-tal natten till onsdag svensk tid lovade USA:s president Barack Obama att skicka ytterligare 30.000 soldater till Afghanistan

 

De nya soldaterna skickas till Afghanistan i början på nästa år och kan ses som ett sista försök att bringa ordning i det allt mer oroliga landet. I talet framkom det även att USA planerar ett tillbakadragande av sina trupper i landet 2011.
-Efter 18 månader ska våra soldater börja komma hem, sade Obama i sitt tal till kadetterna på militärakademin i West Point i New York på tisdagen.

Kopplat till Pakistan
Obama sade att målet med hans beslut om en truppförstärkning är att få ett lyckat avslut i det nu mer än åtta år långa kriget.
-Vi får inte ge talibanerna en fristad, sade Obama.
För att ytterliga hindra talibanernas frammarsch betonade presidenten att landets säkerhetsstyrkor och parlament ska få större makt.

Obama sade också att en framgång i Afghanistan är ”oupplösligt kopplat” till USA:s partnerskap med Pakistan.
-Vi befinner oss i Afghanistan för att förhindra en cancer från att sprida sig ännu en gång genom landet. Men det är samma cancer som redan slagit rot i gränsregionen i Pakistan. Det är därför vi behöver en ny strategi som fungerar på bägge sidorna om gränsen, sade han.

Paralleller till Vietnam
Han försäkrade också att kriget i Afghanistan inte ska bli ett nytt Vietnam och kallade sådant tänkande för ”falsk historietolkning”.
-Till skillnad från Vietnam är vi förenade med en bred koalition från 43 länder som erkänner legitimiteten i vår aktion. Till skillnad från Vietnam möter vi inte ett brett folkligt uppror, sade han och tillade:
-Och viktigast av allt, till skillnad från Vietnamkriget, är det amerikanska folket brutalt attackerat från Afghanistan och har förblivit ett mål för samma extremister som opererar längs dess gränser.

Talet beskrivs som ett politiskt vågspel där den amerikanske presidenten satte sin prestige på spel, inte minst med tanke på att stödet för kriget blir allt lägre. En opinionsundersökning, som genomförts av undersökningsföretaget Gallup och som presenterades på tisdagen visade att endast 35 procent av amerikanerna ger sitt stöd för kriget.

Många bedömare drar paralleller till Vietnamkriget och kritiker anklagar Obama för att skicka fler soldater till en konflikt han inte kan vinna

Vietnamkriget var för USA:s del det krig där flest soldater stupade sedan andra världskriget. I det kriget dödades 60 gånger fler amerikanska soldater än vad som hittills skett i Afghanistan.
Nato-chefen sade efter Obamas tal att han förväntar sig att de allierade skickar ytterligare 5 000 soldater och eventuellt ett par tusen till.
-De finns 43 länder under Nato-kommando och jag är säker på att andra allierade också kommer med ett betydande bidrag, sade Anders Fogh Rasmussen, i ett uttalande.

Krav på åtgärder mot korruption
Obama sade att Afghanistan inte längre ska få några ”in blanco-checkar” och att han förväntar sig att Kabul ställer korrupta tjänstemän till svars i utbyte mot amerikanskt bistånd.

Han lovade att ”vi kommer att vara tydliga med vad vi förväntar oss från dem som får vår hjälp”, vilket ses som en signal till den korruptionsplågade Kabulregeringen.

-Dagarna när vi utfärdade in blanco-checkar är över. Vi förväntar oss att de som är ineffektiva eller korrupta får stå till svars.

SVT/TT

http://svt.se/2.22584/1.1795683/ny_afghanistanstrategi_offentliggjordes&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+(svt.se+-+Utrikesnyheter)Lämna ett svar