Nato söker extern hjälp med Afghanistan

Försvarsalliansen Nato vill ha nära samarbete med Kina, Indien och Pakistan och även Ryssland för att lösa konflikten i Afghanistan. Överhuvudtaget ska Nato öppnas för samarbete utanför alliansen, sa generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen på helgens säkerhetskonferens i München

– Statiska arméer i metall, ”Heavy Metal”, sa Anders Fogh Rasmussen,  imponerar inte på terrorister, pirater eller hackare.

Energibortfall och cyberattacker kan destabilisera ett land nuförtiden. Globala hot i form av terrorism, kärnvapenspridning, kamp om råvaror och möjliga framtida klimatflyktingar måste mötas i samarbete, sa han.

Fogh Rasmussen vill se vad han kallar en kulturrevolution inom Nato, där samarbete med krafter utanför alliansen får större utrymme. Att uppnå fred i Afghanistan är inte bara västalliansens och afghanernas eget bekymmer, utan också Kinas, Indiens, Pakistans och Rysslands, sa Nato-chefen på säkerhetskonferensen.

Men Natos planer möter framför allt rysk skepsis. När Fogh Rasmussen sa att Natos ”territoriella försvar måste börja bortom våra gränser”, så invände den ryske deltagaren i Natodebatten här i München.

– Föreställ er att vi skulle skriva så i vår ryska militärdoktrin, att vår säkerhet börjar bortom våra gränser. Vilka reaktioner skulle det väcka i omvärlden, sa Konstantin Kosatjev, som är ordförande i ryska dumans utrikesutskott.

Den som leder Natos tankesmedja om en ny doktrin är förra amerikanska utrikesministern Madeleine Albright och hon svarade Kosatjev.

– Nato var en allians mot Sovjet. Sovjet existerar inte. Nato är en ny allians. Den är inte emot Ryssland, sa Madeleine Albright.

Per Eurenius, München
per.eurenius@sr.se

 http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3425646Lämna ett svar