Nato-chefen manar till beslutsamhet

Det får inte råda något tvivel om vår beslutsamhet att fullfölja uppdraget, sade Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen när försvarsalliansen och dess allierade samlades till Afghanistan-möte i Slovakien på fredagen

– Vi bör vara kvar så länge vi kan för att lyckas. Och för att lyckas måste vi hjälpa Afghanistan att bli tillräckligt stabilt för att stå emot upproret. För det är det enda sättet att bekämpa terrorismen, sade den danske förre statsministern när mötet öppnades.

Försvarsministrar från totalt 43 länder – däribland Sveriges Sten Tolgfors – ska i Bratislava informeras av USA:s Afghanistan-befälhavare Stanley McChrystal om hans syn på hur talibanerna ska besegras.

Något beslut om fler utländska soldater till landet väntas dock inte, eftersom USA:s president Barack Obama ännu inte avgjort frågan för USA:s del. Nederländernas försvarsminister Eimert van Middelkoop räknar med besked om större Nato-styrkor först vid utrikesministermötet i december.

– Jag tror att de flesta länderna inväntar amerikanerna, sade van Middelkoop.

Enligt Anders Fogh Rasmussen är det extra viktigt att visa för Natoländernas krigsskeptiska allmänhet att västmakterna ”förr eller senare” kommer att överlämna ansvaret till afghanerna själva.

– Jag tror starkt på att om vi visar folk i våra länder att vi gör framsteg, att det finns ljus i slutet av tunneln, så kommer de att stödja oss så länge som det krävs, sade Natos generalsekreterare

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3695511.svd 

.

 Lämna ett svar