Nato besköt egna soldater – åtta dog

Natos bombplan sköt ihjäl egna soldater av misstag. Åtta afghaner dog och 23 soldater skadades i anfallet. Fem av de skadade har bekräftats vara amerikaner

åtta dog

Amerikanska sjukvårdare bär en skadad afghansk soldat till h

Amerikanska sjukvårdare bär en skadad afghansk soldat till helikoptern för att bli trasporterad till sjukhuset i Kandahar efter den 4 november i år.
Foto: AFP

Natos Isaf-styrka och afghanska soldater letade gemensamt efter två soldater som varit försvunna i Afghanistan sedan i onsdags. När de stötte på en talibantrupp gick något fel. Ett bombflyg som kallades in besköt de egna trupperna. Sju medlemmar av landets säkerhetsstyrkor uppges ha omkommit i anfallet, skriver Sky News på nätet. Ytterligare en afghansk civilperson ska ha omkommit, skriver TT.

Enligt Mohammad Zahir Azimi, en talesman för de afghanska myndigheterna, dog fyra afghanska soldater och tre poliser i attacken. Fem amerikanska soldater skadades i anfallet.

Inte bekräftat av Nato

Attacken ska ha varit en så kallad ”friendly fire”, alltså från den egna sidan, men det har inte bekräftats av Nato.

TT skriver att Nato inte har tagit på sig skulden för det inträffade, utan att saken ska utredas.

23 soldater, varav 18 afghaner och fem amerikaner, kom till skada under insatsen.

 

Fakta: Natomisstag i Afghanistan

Natos flyganfall i Afghanistan har flera gånger lett till tragiska effekter. Det är vanligare att oskyldiga civila dödas, vilket inräknas i kategorin oavsiktliga skador, ”collateral damage”.

När den egna sidans soldater utsätts – egen eld – kallas det av Nato ”friendly fire” eller ”blue om blue”, ett uttryck som hämtats från Natos övningar, där den egna sidan utmärks av blå signalfärg.

Några av de senaste årens mest uppmärksammade händelser:

2009:

Nato-bombräd i september, på begäran av tysk Isaf-styrka, tros ha dödat uppåt 90 människor, varav minst 30 civila. Insatsen gällde tankbilar som kapats av talibaner.

I maj krävde USA-ledda flyg- och markanfall i Farah cirka 100 liv, de flesta civila. USA erkände senare att en fjärdedel av dödsoffren kan ha berott på att man frångick riktlinjerna vid flyganfall.

2008:

Flyganfall i Nangarhar i juli träffade bland annat ett bröllop. 47 civila dödsoffer, de flesta kvinnor och barn.

I augusti kom utredare från bland annat FN fram till att över 90 civila, de flesta barn, dött i USA-ledda flyganfall i Farah. USA medgav så småningom att över 30 dödsoffer kan ha varit civila.

2007:

I flyganfall riktade mot talibaner i Gereshk-området i Helmand i juni dog enligt lokala myndigheter även 45–65 civila.

I augusti dog tre britter i ett amerikanskt flyganfall.

Två danska soldater dog i ett brittiskt anfall i södra Afghanistan i september.

Källa: TT

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6085663.ab Lämna ett svar