Nato: 7 000 soldater till Afghanistan

Ett 25-tal av militäralliansen Natos medlemsländer bidrar med sammanlagt ytterligare drygt 7 000 soldater till de 30 000 som den amerikanska förstärkningen kommer att utgöra

Natochefen Anders Fogh Rasmussen och fransk Nato-soldat. Foto: Scanpix. Montage: SR.

– Det är ingen tvekan om att det blir tufft, sade Natos danske generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

– Ingen ska räkna med snabbt resultat, men med rätt inriktning och rätt resurser kan vi lyckas.

Det amerikanska särskilda sändebudet för Afghanistan, Richard Holbrooke, beskrev dagens Nato-toppmöte som organisationens ”ultimata test” och förväntningarna från USA var att de andra 43 länderna tillsammans skulle bidra med en förstärkning på 10 000 man.

Då länder som Tyskland och Frankrike bestämmer sig först på andra sidan årsskiftet infrias med de omkring 7 000 nu utlovade i stort sett de amerikanska önskemålen.

Med de 30 000 från USA och dessa mellan 7 000 och 10 000 från övriga Nato-länder får dessutom den amerikanske generalen Stanley McChrystal den förstärkning med 40 000 man han har efterlyst.

Men Fogh Rasmussen antydde i dag att uppgiften i Afghanistan inte bara handlade om fler soldater, att skydda civila måste nu bli prioritet nummer ett. Mycket av talibanernas styrketillväxt de senaste åren kan tillskrivas mängden oskyldig civila afghaner som drabbats av särskilt den amerikanska krigföringen.

Ytterligare en förutsättning som i dag ofta påtalades; den afghanska regeringen Karzai måste sköta sin del av kampen genom effektivt styre, inkluderande ett effektivt bekämpande av den skenande korruptionen och narkotikahanteringen.

De USA-ledda styrkornas manskap blir nästa år totalt omkring 130 000 man, nästan i närheten av hälften av vad Sovjet på sin tid hade i Afghanistan och som ju alla minns inte räckte.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3286349Lämna ett svar