Nätverket Aktion mot deportation

Pressmeddelande
Malmö  2009-02-24

Agera mot deportationer
Manifestation torsdag 26 februari,  kl.  16.00,  Gustav Adolfs Torg i Malmö
2009 kommer enligt regeringen att bli ”återtagandeåret”, då tusentals människor ska tvångsavvisas från Sverige. Regeringen kräver ett högre tempo i avvisningarna av tiotusentals tidigare asylsökande. Polisen kommer istället för att deportera flyktingar en och en börja använda sig av ett nytt system, där deportationerna sker i grupp.

Torsdag den 12 februari inleddes det nya ”återtagandeåret” med den största massavvisningen någonsin. På Landvetter  flygplats  i Göteborg fördes runt 50 flyktingar, många i handbojor, in i planet till Bagdad i Irak. För varje person som skulle avvisas fanns två kriminalvårdare. I planet fanns även en piketstyrka med pepparspray, spännbårar och teleskopbatonger för att garantera ”säkerheten”. Avvisningen skedde trots starka protester på plats. Sverige saknar utlämningsavtal med det kurdiska självstyret därför  fördes de till Bagdad – en stad som många av de på planet, inte har någon relation till. Vissa av de avvisade asylsökande  har inte varit i Irak på tio år, de har skaffat jobb och familj i Sverige. 

Trots extra resurser som sattes in och gänspolisens påstående  att genomföra verkställigheter på ett humant och värdigt sätt gjorde flera av de avvisade motstånd vid insatsen.

Vi kräver:

– Ett omedelbart stopp på förföljelse och  tvångsutvisningar av flyktingar.
– Stopp av alla deportationer.
– Frigivning av alla människor som sitter inlåsta i förvar.

Aktion mot deportation
www.aktionmotdeportation.seLämna ett svar