Minst 100 döda i en attack mot säkerhetsstyrkor

Minst 126 medlemmar av Afghanistans säkerhetsstyrkor har idag dödats i ett attentat i Wardak-provinsen i centrala Afghanistan. Det uppger källor inom landets försvarsdepartement till nyhetsbyrån Reuters.

Attacken ska ha börjat med att en självmordsbombare detonerade en sprängladdning i ett fordon vid en militär träningsanläggning i Maidan Shahr, huvudstaden i Wardak-provinsen. Därefter ska flera beväpnade gärningsmän ha tagit sig in i anläggningen. Talibanerna säger sig ligga bakom attacken och Afghanistans president Ashraf Ghani har uttryckt sitt deltagande till de drabbade och offrens anhöriga.

Bara några timmar senare påbörjades en ny samtalsrunda mellan företrädare för talibanerna och USA speciella sändebud till Afghanistan Zalmay Khalizad. Samtalen äger rum i Doha och syftar till att få ett slut på det 17 år långa kriget i Afghanistan. Talibanerna vill se en en plan för hur och när utländska trupper ska dra sig ur landet.

De vill inte låta den afghanska regeringen delta i samtalen innan dess, eftersom de ser den afghanska regeringen som västs marionetter. Tidigare år har vintern inneburit en avmattning i striderna i det krigshärjade landet, men de senaste veckorna har talibanerna istället ökat antalet attentat mot strategiska mål i Afghanistan.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7136885Lämna ett svar